Obrenovac, 25.08.2019

DIVIDENDA KAO KIKIRIKI


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 19.09.2017.
Slaba vajda od besplatnih akcija

Foto:Opština Voždovac
Oko polovine građana je svoje akcije prodalo, ostali imaju pravo na dividendu.

Ako od 2012. godine do danas niste podizali svoje dividende na ime besplatno dobijenih akcija, na svom računu imate tačno 2.619,36 dinara. Ovo se ne odnosi na one građane koji su svoje akcije prodali, čime su pravo na "parče profita" preneli na nove vlasnike ovih hartija.

Pravo na besplatne akcije imalo je 4,8 miliona građana Srbije. Oko polovine njih je svoje akcije prodalo, dok ostatak ima pravo na dividendu. To su svi oni akcionari koji poseduju akcije na takozvani "dan dividende" koji utvrdi konkretna kompanija, bilo da je reč o Aerodromu, NIS-u, ili "Telekomu Srbije".Do sada uplaćivani novac na ime dividendi građani mogu da podignu u Poštanskoj štedionici ili u banci gde imaju otvoreni račun.

- Građanima čiji su računi u drugim bankama zatvoreni, uplaćena dividenda je vraćena Poštanskoj štedionici i ta uplata je evidentirana na novčanim računima građana za besplatne akcije - objašnjavaju u Poštanskoj štedionici.

Protekle nedelje akcionarima je uplaćen deo profita Aerodroma "Nikola Tesla" - 12,48 dinara po dodeljenoj akciji. Na taj iznos imali su pravo svi koji su posedovali akcije Aerodroma na dan 31. decembar 2016. Ove godine je već bila podeljena jedna dividenda Aerodroma, u vrednosti od 35,10 dinara po akciji.

Deo profita u 2017. podelio je i NIS - 20,96 dinara po akciji, što za paket od pet akcija koliko je deljeno čini 104,81 dinar po akcionaru. I "Telekom Srbija" je isplatio ove godine udeo u dobiti svojim akcionarima - 35,10 dinara po hartiji. Tako je građanima koji su besplatno dobili po 31 akciju ovog preduzeća pripalo čisto 362,76 dinara na ime profita.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE