´╗┐ ODOBRENO

Obrenovac, 21.08.2018

ODOBRENO


Izvor: Novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 11.08.2018.
Digitalni ud┼żbenici u 2.000 u─Źionica

Foto:Printscreen


´╗┐

Zavod za unapre─Ĺivanje obrazovanja i vaspitanja odobrio nove elektronske i štampane knjige za prvake i petake.

─Éaci u 2.000 u─Źionica od septembra ─çe u─Źiti iz digitalnih ud┼żbenika. Isto toliko nastavnika do kraja meseca pro─çi ─çe obuku i dobi─çe digitalne kabinete u kojima ─çe nastava biti interaktivna, zanimljivija, zahvaljuju─çi savremenoj opremi i digitalnim ud┼żbenicima.

Za pilot-projekat "Digitalna u─Źionica" dr┼żava je iz bud┼żeta izdvojila oko 70 miliona dinara, a to je samo deo sredstava ulo┼żenih u ovaj va┼żni posao. Ove novine o─Źekuju u─Źenike prvog i petog razreda osnovne škole.

- Pregledali smo stotinak digitalnih ud┼żbenika razli─Źitih izdava─Źa, a Ministarstvo prosvete odlu─Źi─çe koje ─çe da otkupi - objašnjava, za "Novosti", Zlatko Gušanovi─ç, direktor Zavoda za unapre─Ĺivanje obrazovanja i vaspitanja.

- U okviru "Digitalne u─Źionice", škole istovremeno dobijaju i opremu i brz internet, i programe, sadr┼żaje, kao i obuku za nastavnike. Va┼żno je da svi ovi koraci idu istovremeno - dodaje on.

Stru─Źnjaci Zavoda pregledali su digitalne ud┼żbenike, uporedili ih sa sadr┼żajima štampanih izdanja i dali sugestije da se uklone neprimereni linkovi tamo gde ih je bilo, ili da se otklone materijalne i greške u pisanju. Digitalni ud┼żbenici bi─çe besplatni za u─Źenike, ali oni ne─çe biti jedini materijali iz kojih ─çe deca u─Źiti. Bi─çe kombinovani sa klasi─Źnim, štampanim ud┼żbenicima. A i oni ─çe, od ovog septembra, biti novi i druga─Źiji za u─Źenike prvog i petog razreda. Odobreno je ukupno 175 novih naslova - ud┼żbenika i radnik svezaka. Prvaci i petaci, pošto u─Źe po novim nastavnim planovima i programima, druga─Źije sadr┼żaje od prethodnih generacija, ne─çe mo─çi da nasle─Ĺuju ove godine knjige od starijih osnovaca.

Komisije Zavoda za unapre─Ĺivanje obrazovanja i vaspitanja pregledale su ukupno 190 rukopisa za nove ud┼żbenike. "Zeleno svetlo" dobilo je 175 izdanja. Rukopisi su pristizali u februaru i martu, da bi na vreme bio objavljen Katalog ud┼żbenika, a potom su nastavnici imali dovoljno vremena da pogledaju nova izdanja i izaberu najbolje.

- U toku pregledanja vra─çeno je na doradu, zbog manje ili ve─çe greške, više od polovine ud┼żbenika - objašnjava Grušanovi─ç.

- Iz toga se vidi da Zavod, za razliku od prethodnih godina, nikad nije bio transparentniji i spremniji za saradnju sa izdava─Źima. To se mo┼że meriti i po velikom broju odobrenih ud┼żbenika, i to pre svega zato što imamo, nadam se, isti cilj kao i izdava─Źi - da u─Źenici dobiju dobre ud┼żbenike - ka┼że on.

Grušanovi─ç je objasnio da su komisije, koje su odobravale rukopise, bile raznolike i obuhvatile su nekoliko stotina prosvetnih radnika iz cele Srbije. Svaki ud┼żbenik imao je svoju komisiju u kojoj je, po pravilu, bio jedan koordinator iz Zavoda, a ostala dva ─Źlana bili su nastavnici iz škola ili profesori sa univerziteta. Isti─Źe i da su zaposleni u Zavodu, kojih je veoma malo, ulo┼żili neverovatne napore da ceo posao bude završen u roku.

GREŠKE NISU ISKLJU─îENE

Zlatko Grušanovi─ç ne isklju─Źuje mogu─çnost da se od septembra, kada novi ud┼żbenici budu u u─Źionicama, ispostavi da se u nekima potkrala greška. Ka┼że, veliki posao je ra─Ĺen u isto vreme, u kratkom roku, pa je mogu─çe da je promakla i poneka greška. Dodaje, komisije rade prema zadatim kriterijumima, pa ako ne sagledaju materijale šire od toge, desi se da se u materijalima na─Ĺu stihovi turbo-folka.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE