Obrenovac, 09.07.2020

ŠTA ĆE BITI SA DIPLOMAMA


Izvor: blic.rs,Milica Marković,Lokalne novine | Obrenovac, 05.03.2020.
Da li srpske diplome nakon izbacivanja iz Evropske asocijacije postaju kao roba bez sertifikata ili se ništa ne menja

Foto:pixabay.com


Oprečna su mišljenja o tome kako će se gubitak članstva Srbije u Evropskoj asocijaciji za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA) odraziti na naše visoko školstvo, a ključno je pitanje studenata šta će biti sa diplomama, odnosno ima li ta odluka uticaj na njihovo priznavanje.                                           

Nacionalno akreditaciono telo (NAT) saopštilo je juče da to telo više nije punopravan član ENQA i odmah su istakli da "priznavanje diploma naših visokoškolskih ustanova ni na koji način nije uslovljeno članstvom u ovom udruženju". Veruju da je odluka donesena prvenstveno zbog ugrožene nezavisnosti u njihovom donošenju odluka.                

Međutim, odmah po objavljivanju ove vesti otovrilo se ključno pitanje - da li se gubitkom članstva u ovoj Asocijacij značajno otežava postupak priznavanja srpskih diploma u zemljama EU, jer je članstvo u ovoj organizaciji garancija kvaliteta visokog obrazovanja?                                                     

Predsednik Upravnog odbora NAT prof. dr Sima Avramović ističe za "Blic", da ENQA nedovoljnu samostalnost NAT-a zamera jedino u pitanju drugostepenog žalbenog postupka u procesu akreditacije koji se odvija pred Nacionalnim savetom za visoko obrazovanje (NSVO).

Ključna zamerka što nisu nezavisni                             

- To znači kada mi odbijemo zahtev za akreditaciju neke visokoškolske ustanove, ta ustanova može da se žali NSVO. Nas iz ENQA tretiraju kao nezavisno telo, ali zameraju što naša odluka u drugostepenom postupku odlazi na NSVO, čiji su članovi direktno postavljeni od strane države. Utoliko smatraju da naša odluke nisu finalne. Za sve vreme našeg postojanja, dakle godinu i po dana, NSVO je samo jednom preinačio odluku Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) na drugom stepenu. Dakle, samo u jednom slučaju kada smo odbacili zahtev institucije, NSVO je ipak odobrio akreditaciju - kaže prof. dr Avramović.                

Naglašava da je NAT pre nekoliko meseci pokrenuo postupak za izmenu Zakona o visokom obrazovanju koji se odnosi na deo o drugostepenom odlučivanju.                

- Ta inicijativa naišla je na razumevanje Ministarstva prosvete. No, ta procedura sama po sebi nije brza, kao što nije jednostavno ni odrediti kakvo bi to telo predstavlјalo drugostepeni organ, a da se pritom ne ugrozi nezavisnost NAT - kaže profesor Avramavić.                

Kako objašnajva, biće potrebe da se naročito dodatno radi na razvijanju kulture kvaliteta, unutrašnjoj kontroli kvaliteta u visokoškolskim ustanovama, tematske analize će biti stavljene u fokus rada NAT, analiza povratnih informacija iz visokoškolskih ustanova po okončanom postupku i još neke druge mere koje sugeriše ENQA.                

Šta je sa nostrifikacijom diploma          

Kako tvrdi profesora Avramović, gubitak članstva u ENQA ni na koji način neće uticati ili otežati postupak priznavanja srpskih diploma u zemljama EU.            

- Članstvo u ENQA apsolutno ne utiče na validnost diploma jedne države, tako da nikakvih posledica neće biti. Uostalom, ima i država članica EU čije agencije nisu punopravni članovi ENQA, na primer Češka, Slovačka, Švedska. Priznavanje diploma vrše ENIC/NARIC centri zemalјa u kojima se vrši priznavanje i nijedna država pritom ne traži članstvo u ENQA. Strani studenti takođe o tome ne vode računa, već više gledaju rangiranje univerziteta na listama poput Šangajske. Diploma se ne vrednuje prema zemlјi porekla, već prema prestižu univerziteta na kome je stečena - ističe profesor.                

Zašto je onda ENQA bitna                

Kako ističe naš sagovornik, članstvo i autoritet ENQA olakšava nacionalnim agencijama za akreditaciju da podižu i podstiču svest u visokoškolskim ustanovama da se moraju boriti za kvalitet zbog sebe samih, a ne samo da bi preživeli "tajfun", kako obično doživljaju periodične cikluse akreditacije fakulteta i univerziteta od stane nacionalnih agencija.                

- Srbija ne gubi ništa ovom statusnom promenom, jer KAPK, a potom NAT kao njegov pravni sledbenik, ni do sada nisu bili punopravni članovi ENQA. Naprotiv, čini mi se da sa ovom odlukom dobijamo na planu dodatne mobilizacije i motivacije da se do narednog ocenjivanja od strane ENQA kroz dve godine uradi ono što se nije moglo stići u proteklih godinu i nekoliko meseci, koliko NAT postoji i radi - navodi profesor Avramović.                              

Prof. Turajlić: Ugrožena verodostojnost akreditacije

S druge strane, profesorka Beogradskog univerziteta (BU) u penziji Srbijanka Turajlić tvrdi za "Blic" da će se gubitak članstva odraziti na taj način da "izaziva sumnju u verodostojnost akreditacije". 

- Svako ko vidi vašu diplomu neće biti siguran da li je ona akreditovana prema usaglašenim evropskim propisima. To je kao da imate robu bez sertifikata- može biti dobra, ali i ne mora. Vlada treba da se odrekne mogućeg uticaja na Komisiju i sve će biti u redu - ističe profesorka Turajlić.                

Prema njenim rečima, osnovni problem je u načinu na koji se formira Komisija za akreditaciju koji je stručni organ NAT-a.                       

- Nije više nezavisan način na koji se biraju članovi Komisije nego zavisi od vlasti, odnosno Vlade. To je suprotno pravilima procedure akreditacije u evropskoj mreži i samim tim smo izgubili punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji. U vreme kad je menjan Zakon o visokom obrazovanju svi dobronamerni skretali su pažnju ministru i Vladi da će takve izmene dovesti upravo do gubitka članstva. Međutim, nisu želeli da nas poslušaju i ovo je prirodna posledica promene Zakona - kaže profesorka Turajlić.                

"To nije posao Vlade nigde u svetu"               

Nekadašnji ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić kaže za "Blic" da je ovakva reakcija ENQA bila nužna i očekivana nakon donošenja Zakona o visokom obrazovanju iz 2017. godine.

- Onog trenutka kada je visoko obrazovanje izgubilo samostalnost, odnosno kada više nije moglo da donosi nezavisno odluke, a prema Zakonu iz 2017. godine to više ne može, bilo je samo pitanje trenutka kada ćemo biti isključeni iz ENQA. U zakonu piše da Vlada imenuje članove u upravnom odboru tela koje se bavi akreditacijom i to je koren ugrožene nezavisnosti NAT- ističe Verbić. 

On međutim naglašava da ovakva odluka ENQA nema veze sa kvalitetom visokog obrazovanja.                

- Njih ništa drugo ne interesuje osim da li je akreditaciono telo samostalno ili ovisno od svojih odluka. Oni su tu da osiguraju da je visoko obrazovanje u svim zemljama članicama nezavisno u donošenju svojih odluka po pitanju donošenja programa, da sami upravljaju visokoobrazovnim instituacijama - kaže nekadašnji ministar.                

Ipak, kako dodaje, do zakonskih izmena mora da dođe.

"Ugrožen nam je imidž"                

- Neodrživo je da imamo Zakon gde se Vlada pita kakvi će biti programi, koji će biti akreditovani, zatim koje će institucije biti akreditovane... To nije posao Vlade nigde u svetu - uverava Verbić.                

Kada je reč o posledicama ovakvog poteza ENQA, Verbić smatra da će se to najviše odraziti na sliku o našem obrazovanju.                

- Fakulteti će i dalje raditi, to nije sporno. Problem je kako nas vide ostali i što je sada naš imidž ugrožen. Biće nam teže da budemo u međunarodnim telima koja se tiču visokog obrazovanja. To su realne posledice, a što se tiče studija, one se neće menjati - navodi naš sagovornik.                

Status pridruženog člana                

U saopštenju NAT-a navodi se da će postupiti po svim primedbama u ostavljenom roku od dve godine, a u međuvremenu će u ENQA imati status pridruženog člana.

Rektorka Univerziteta u Beogradu prof. dr Ivanka Popović smatra da nema bojazni da bi diplome srpskih studenata sada mogle biti pod znakom pitanja, jer kako kaže, nismo mi jedino nacionalno telo za akreditaciju koje je u pridruženom statusu.       

- Ne verujem da će biti bitne promene. Odluku ENQA treba shvatiti kao ozbiljno, ali dobronamerno usmeravanje našeg NAT ka potpunoj nezavisnosti donošenja odluka na svim nivoima odlučivanja. Osnaživanje NAT obezbeđuje poverenje u naše visokoškolske institucije - kaže za “Blic” prof. Popović.

Veruje da je samostalnost NAT bio odlučujući problem pri razmatranju našeg statusa u ENQA.                

- Zakon o visokom obrazovanju iz 2017. propisao je uspostavljanje NAT kao nezavisnog pravnog lica po preporuci ENQA, pošto stari KAPK to nije bila. U tom smislu je napravljen pomak, ali očigledno ne i dovoljan za očuvanje statusa. Biće neophodna promena dela Zakona o visokom obrazovanju koji se odnosi na rad NAT. Moramo pokazati da je rad NAT organizovan tako da ovo telo ima nezavisnost u radu na svim nivoima odlučivanja, odnosno da se akreditacija visokoškolskim ustanovama odobrava kada su ispunjeni svi zahtevani standardi i nikako drugačije - zaključuje rektorka Popović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE