Obrenovac, 20.02.2020

PADAJU K'O SVEĆE


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 16.01.2019.
2/3 direktora su nastavnici fizičkog, a petoro nije prošlo ispit za licencu

Foto:Shutterstock
Direktori škola u Srbiji imaju rok od dve godine da dobiju licencu, inače taj posao više neće moći da rade. Reklo bi se da polaganje i nije baš tako teško, jer je od njih 62, koliko je do sada izašlo na ispit, palo svega petoro, navode za portal Telegraf.rs u Ministarstvu prosvete.

Zanimljivo je, međutim, da su svi dobili kečeve iz istog razloga - nisu uspeli da prođu prvi test koji je pred njih stavljen, a ključan je za svaku školu.

Reč je o istraživanju koje na neki način doprinosi obrazovanju i školi, a koje svaki direktor mora temeljno da obradi. Istraživanje treba da donese konkretne rezultate i mere kojima se neki problem u školi rešava ili kojim se jednostavno unapređuje nastava. Pet direktora to nije uspelo da uradi i sada će morati na popravni.

- Ispit ima tri dela i kandidat koji ne položi sva tri, ima pravo da polaže popravni ispit. Na popravnom ispitu kandidat polaže deo ispita koji nije položio. U konkretnom slučaju, ovi direktori popravni ispit mogu da polažu nakon isteka mesec dana od dana polaganja ispita za licencu, a najkasnije u roku od tri meseca od dana polaganja ispita za licencu - kažu za Telegraf u Ministarstvu prosvete.

Inače, reč je o 62 direktora koji su ispit polagali od 19. novembra do 31. decembra 2018. godine. Pored ovog istraživanja, direktori polažu još dva testa. Jedan je provera kako su savladali standarde koje moraju da ispune ako hoće da ostanu na toj funkciji. Tu se, između ostalog, proverava kakav je kvalitet nastave u školi, kakvi su odnosi sa roditeljima i đacima, da li ima rupa u budžetu ili škola racionalno troši novac...

Poslednji, treći test, sadržaj je portfolija direktora, koji sadrži dokaze o postignutim rezultatima i prethodnom profesionalnom iskustvu.

Zanimljivo je i da su dve trećine direktora školi nastavnici fizičkog. Na uzorku od 75 odsto osnovnih i srednjih škola, nastavnici fizičkog vaspitanja su direktori u 72,7 odsto slučajeva, pokazalo je istraživanje Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

Neki kažu da je to zbog toga što su nastavnici fizičkog često najomiljenije kolege u kolektivu i među đacima, a da li su opravdano na tim funkcijama, ispit tek treba da pokaže.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE