Obrenovac, 21.01.2019

MIGRACIJA ĐAKA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 13.05.2018.
Klupe napušta 71.661 osnovac, a evo koliko ima mesta u srednjim školama

Foto:Shutterstock
Osmi razred osnovne škole na kraju ove školske godine, prema prvim statistikama, završiće 71.661 učenik, dok u srednjim školama ima mesta za 76.064 đaka, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

Broj slobodnih mesta u srednjim školama veći je za 6,14 odsto od broja učenika.

Preko te kvote u 60 škola u ukupno 63 odeljenja ima mesta za 1.260 učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku.

Prijavljivanje učenika za upis u IT odeljenja počinje danas i traje do 14. maja.

U gimnazijama ima 19.062 mesta.

Kako se navodi, u četvorogodišnjem školama ima mesta za 60.640 učenika, u trogodišnjim 16.106, za dvogodišnje školovanje 242 i jednogodšnje 306 mesta.

U dualnom modelu obrazovanja ima 3.507 mesta u oko 120 odeljenja.

Za školsku 2018/2019. godinu Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pripremilo je više novih obrazovnih profila, inoviralo i osavremenilo neke koji su od ranije u sistemu a neke od profila koji su ranije bili realizovani u statusu ogleda prevelo u redovan sistem, kaže se u saopštenju.

Za sve ove profile izrađeni su standardi kvalifikacija, planovi i programi nastave i učenja zasnovani na ishodima kao i normativi prostora, opreme i nastavnih sredstava i vrste stručne spreme nastavnika, stručnih saradnika i pomoćnih nastavnika.

Neki od ovih obrazovnih profila biće realizovani po modelu dualnog obrazovanja.

Od školske 2018/2019. godine po novim planovima i programima nastave i učenja biće uvedeni novi profili: Elektrotehničar za informacione tehnologije, Tehničar za lovstvo i ribarstvo, Tehničar grejanja i klimatizacije, Livački kalupar, Brodomonter, Elektromonter mreža i postrojenja, Operater osnovnih građevinskih radova, Operater u prehrambenoj industriji, Cvećar - vrtlar, Elektrotehničar računara, Elektrotehničar energetike.

Uvode se i profili: Vozač motornih vozila, Tehničar drumskog saobraćaja, Turističko-hotelijerski tehničar, Građevinski tehničar i

Tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina.

Obrazovni profil Turističko-hotelijerski tehničar zameniće dosadašnji obrazovni profil Turistički tehničar, obrazovni profil Građevinski tehničar zameniće obrazovni profil Građevinski tehničar za niskogradnju, dok će obrazovni profil Tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina zameniti dosadašnji obrazovni profil Tehničar za kompjutersko upravljanje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE