Obrenovac, 25.01.2021

─ÉACI DOGODINE POLA┼ŻU JO┼á JEDAN TEST


Izvor: Kurir,Lokalne novine | Obrenovac, 18.11.2017.
Testiranje se sprovodi isklju─Źivo na ra─Źunaru

Foto:Dragana Udovi─Źi─ç,Kurir,Aleksandar Jovanovi─ç,Marina Lopi─Źi─ç


´╗┐

PISA testiranje zapo─Źinje 2. aprila 2018. i u njemu ─çe u─Źestvovati skoro 8.000 16-godišnaka iz 150 srednjih škola iz Srbije od ukupno 530. Škole su na to prvi put obavezane zakonom.

- PISA testiranje zapo─Źinje 2. aprila 2018. i u njemu ─çe u─Źestvovati skoro 8.000 16-godišnaka iz 150 srednjih škola iz Srbije od ukupno 530. Osim što je uzorak porastao sa 5.000 na 8.000, pored standardnih kompetencija (matemati─Źka, jezi─Źka i nau─Źna pismenost), ispitiva─çe se se i finansijska pismenost i globalne kompetencije. Testiranje ─çe se realizovati u potpunosti elektronski, što zahteva ispunjenje odgovaraju─çih uslova koji se ostvaruju u saradnji škola i nacionalnog koordinatora za sprovo─Ĺenje testiranja - ka┼że za list Marija Krneta iz Ministarstva prosvete.

Nacionalna koordinatorka PISA istra┼żivanja u Srbiji Dragica Pavlovi─ç Babi─ç ka┼że da pripreme uveliko traju, kao i da je do januara neophodno izabrati škole koje ─çe u─Źestvovati.

Ona objašnjava da izabrane ustanove ne─çe organizovati testiranje u isto vreme, ve─ç od po─Źetka aprila do sredine maja, ali da ─çe svi ─Ĺaci rešavati iste zadatke.

- U Srbiji ukupno ima oko 530 srednjih škola, od kojih je potrebno izdvojiti oko 150 tako da uzorak reprezentuje stvarno stanje, odnosno Srbiju u malom. Pri izboru se vodi ra─Źuna o regionu u kojem se nalazi, o tipu škole, da li je gimnazija ili stru─Źna škola, ali i o jeziku na kojem se odvija nastava – objašnjava Pavlovi─ç Babi─ç i isti─Źe da ─çe izabrane škole biti obaveštene po─Źetkom februara, nakon ─Źega ─çe imati vremena da se pripreme.

Zakon obavezuje škole da u─Źestvuju

Obavezu škole da u─Źestvuje u nacionalnim i me─Ĺunarodnim testiranju propisuje i Zakon o izmenama i dopunama zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju koji je 8. novembra usvojila Skupština Srbije.

Koliko je u─Źeš─çe u PISA testiranju va┼żno, objašnjava Krneta. Ona ka┼że da donosioci obrazovnih politika svoje reformske odluke mogu da zasnivaju upravo na kvalitetnim statisti─Źkim podacima, sastavljenim na osnovu rezultata ove me─Ĺunarodne provere postignu─ça.

- Zna─Źaj rezultata ovog me─Ĺunarodnog testiranja za donošenje obrazovnih politika iziskuje visok nivo participacije svih aktera. Pored neophodnih priprema, kao što je informisanje i senzibilazija u─Źesnika i obrazovne javnosti, obezbe─Ĺivanje neophodne opreme, obuke realizatora i sli─Źno, dr┼żava je i u Izmenama i dopunama zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju propisala obavezu da škole u─Źestvuju u nacionalnim i me─Ĺunarodnim testiranjima u─Źeni─Źkih postignu─ça - pri─Źa Marija Krneta.

Poslednje obavljeno testiranje srpskih u─Źenika bilo 2012. godine

Ona objašnjava da su od poslednjeg PISA testiranja u kojem su ─Ĺaci iz Srbije u─Źestvovali (2012. godine), uvedeni obrazovni standardi, ishodni programi i opšte me─Ĺunarodne kompetencije, odnosno mere koje mogu uticati na rezultate koje ─çe u─Źenici pokazati na narednom testiranju. Me─Ĺutim, tu nije kraj pripremama za slede─çu proveru.

- Intenzivno se realizuju obuke pregleda─Źa i realizatora testiranja, a Institut za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu sprovodi predispitne aktivnosti u skladu sa standardima i dinamikom koju propisuje OECED/e kao nadle┼żni za PISA testiranje. Tako─Ĺe, ove godine je realizovano PISA pilot testiranje u 40 škola - podse─ça ona.

Probno testiranje, u kojem je u─Źestvovalo više od 2.000 u─Źenika, odr┼żano je tokom aprila i maja ove godine, kako bi se proverile metrijske karakteristike testa i glavni nedostaci otklonili pre glavnog polaganja. ─Éaci su tada prvi put radili i test iz finansijske pismenosti, a celokupno testiranje je bilo putem ra─Źunara.

Najve─ça me─Ĺunarodna provera postignu─ça u─Źenika, obavlja se svake tri godine i testiraju se u─Źenici koji napune 16 godina. Srbija u─Źestvuje od 2001. godine, a u prethodnom krugu naši ─Ĺaci ostvarili su do sada najbolje rezultate, iako su njihova postignu─ça i dalje ispod proseka. Srbija je tada zauzela 43. mesto od 65 zemalja. Me─Ĺutim, kako su ranije istakli iz Ministarstva prosvete, suština u─Źestvovanja nije definisanje naše pozicije u odnosu na druge dr┼żave, ve─ç provera funkcionalnih znanja.

─Éaci iz Srbije nisu u─Źestvovali u PISA testiranje 2015. godine zbog kašnjenja potpisivanja ugovora sa OECD-om, koji realizuje istra┼żivanje, sa pripremnim aktivnostima za njegovo sprovo─Ĺenja, kao i zbog nerešenih finansijskih problema.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE