Obrenovac, 19.09.2019

DANAS JE PRAZNIK


Izvor: Kurir.rs/Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 11.11.2017.
Srbija slavi Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Foto:Aleksandar Jovanovi─ç,Milan Obradovi─ç,Nenad ─Éor─Ĺevi─ç


´╗┐

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obele┼żava se danas u ─Źitavom svetu dr┼żavnim manifestacijama u 11 sati, u znak se─çanja na dan i trenutak kada je 1918. godine na snagu stupilo primirje u Prvom svetskom ratu.

U Srbiji ─çe ministar za rad, zapošljavanje, bora─Źka i socijalna pitanja Zoran ─Éor─Ĺevi─ç u ime Vlade Srbije, uz pune vojne i dr┼żavne po─Źasti predvoditi centralnu dr┼żavnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja po─Źasti, 11. novembra, u 11 sati, kod spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu (kompleks Novog groblja u Beogradu).

Centralnoj dr┼żavnoj ceremoniji prisustvova─çe visoki predstavnici ministarstava Vlade Republike Srbije, Vojske Srbije, Grada Beograda, ambasadori i izaslanici odbrane Austrije, Australije, Belgije, Bugarske, Gr─Źke, Italije, Kanade, Ma─Ĺarske, Nema─Źke, Rumunije, Ruske Federacije, Sjedinjenih Ameri─Źkih Dr┼żava, Slova─Źke Republike, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, Francuske, Holandije, ─îeške Republike, Angole, Palestine, Turske, Argentine, Kube, Japana i drugi.

Kako je saopštio Odbor za negovanje tradicija oslobodila─Źkih ratova Srbije, ceremoniji ─çe tako─Ĺe prisustvovati udru┼żenja i gra─Ĺani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodila─Źkih ratova Srbije.

Posle ceremonije polaganja venaca i odavanja po─Źasti, ministar ─Éor─Ĺevi─ç obrati─çe se prisutnima, nakon ─Źega ─çe uslediti umetni─Źki program.

Centralna dr┼żavna ceremonija kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu predstavlja ─Źin odavanja po─Źasti svim pripadnicima oru┼żanih snaga i civilima nevino postradalim tokom Prvog svetskog rata.

Ona se svrstava u red najzna─Źajnijih ceremonija koje ─çe toga dana u isto vreme, u svim glavnim gradovima dr┼żavama-pobednicama u Prvom svetskom ratu, biti odr┼żane u ─Źast godišnjice velikog istorijskog doga─Ĺaja.

Prisustvo najviših diplomatskih i vojno-diplomatskih predstavnika dr┼żava-saveznica i dr┼żava-protivnica Srbije u Prvom svetskom ratu simboli─Źno ukazuje na potrebu o─Źuvanja dostojanstvenog se─çanja, ali i afirmacije pomirenja i saradnje kao osnova za dalje unapre─Ĺenje bilateralnih odnosa Srbije i dr┼żava-u─Źesnica u tom oru┼żanom sukobu, piše u saopštenju.

Predstavnici organa dr┼żavne vlasti na svim nivoima, udru┼żenja gra─Ĺana i pojednici okupi─çe se 11. novembra u 11 sati kraj vojnih memorijala i mesta stradanja iz razdoblja Prvog svetskog rata, u svojim sredinama, i polaganjem lovorovih venaca odati po─Źast nevinim civilnim ┼żrtvama i braniocima domovine.

Istog dana u isto vreme, ambasadori, generalni konzuli, konzuli i izaslanici odbrane Republike Srbije u Albaniji, Al┼żiru, Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Gr─Źkoj, Egiptu, Italiji, Kanadi, Ma─Ĺarskoj, Makedoniji, Nema─Źkoj, Poljskoj, Rumuniji, Slova─Źkoj Republici, Sloveniji, Tunisu, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i ─îeškoj Republici, obi─çi ─çe srpske vojne memorijale i mesta stradanja iz razdoblja Prvog svetskog rata u dr┼żavama u kojima su akreditovani i polaganjem lovorovih venaca odati po─Źast nevino postradalim civilima i ratnicima.

Ambasadori, generalni konzuli, konzuli i izaslanici odbrane Republike Srbije u dr┼żavama na ─Źijim teritorijama ne postoje vojni memorijali i mesta stradanja od zna─Źaja za Republiku Srbiju, u svojstvu predstavnika Srbije - dr┼żave saveznice i pobednice u Prvom svestkom ratu, prisustvova─çe centralnim dr┼żavnim manifestacijama koje ─çe tim povodom biti odr┼żane 11. novembra u prestonicama tih zemalja.

Republika Srbija se sa ponosom i pijetetom se─ça stotina hiljada civila i ratnika, nevino i juna─Źkih postradalih u borbama za odbranu i oslobo─Ĺenje domovine tokom ─Źetiri ratne godine (1914-1918.) isti─Źe se u saopštenju Odbora za negovanje tradicija oslobodila─Źkih ratova Srbije.

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu ju─Źe je sa Savske terase na Kalemegdanu, izvedena po─Źasna artiljerijska paljba sa deset plotuna.

Paljbu je izveo Po─Źasni bataljon Garde Vojske Srbije.

Uz intoniranje himne Republike Srbije i podizanje zastave, obele┼żavanje Dana primirja je svojim izvo─Ĺenjem propratio i orkestar Garde.

Izvo─Ĺenju po─Źasne artiljerijske paljbe prisustvovali su brojni gra─Ĺani Beograda.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE