Obrenovac, 19.06.2019

ĐAČKE UNIFORME U MALOM BROJU ŠKOLA U SRBIJI


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 27.10.2018.
Roditelji ih ne prihvataju najčešće IZ JEDNOG RAZLOGA

Foto:DUŠAN MILENKOVIĆ/RAS SRBIJA
Školske uniforme zaživele su u malom broju škola u Srbiji, iako se njihovo uvođenje najavljuje već skoro dve godine.

To potvrđuju i u Ministarstva prosvete, uz napomenu da su glavni problem - finansije.

- Rezultati anketa pokazuju da roditelji i učenici u većini nisu prihvatili ideju uvođenja školskih uniformi, ali najviše iz finansijskih razloga. Najveći broj škola nije u mogućnosti da obezbedi donatore koji bi finansirali uniforme. Mi se i dalje zalažemo za ideju uvođenja uniformi, za čiji dizajn bi se opredelili sami učenici. Naše je mišljenje da će novoformirani opštinski saveti roditelja sa više energije i inicijative podržati ideju i da će na lokalnom nivou obezbediti potrebna sredstva za uvođenje uniformi u škole koje su za to zainteresovane - kažu za "Blic" u kabinetu ministra prosvete Mladena Šarčevića.

Podsetimo, jedna od škola koje su dobile uniforme je u beogradskom naselju Vrčin, gde su one koštale 6.000 dinara po učeniku. Istina, kreirala ih je poznata dizajnerka Dragana Ognjanović, koja ih je i donirala, a ministar prosvete Mladen Šarčević tada je rekao da bi one trebalo da zažive u naredne dve godine.

U nekim školama roditelji žele da vide svoju decu u uniformi, ali nikako ne uspevaju da sakupe novac.

- Nismo još uveli uniforme, čekamo da se sakupe sredstva koja su predviđena za to. Roditelji su se izjasnili za uniforme, i meni se lično dopada ta ideja, iako ne verujem da će one izmeniti klasne razlike. Naša škola nema te probleme, jer su svi roditelji slične socijalne strukture, mislim da je problem veći u srednjim školama - kaže Slavko Bogavac, direktor beogradske OŠ "Aca Milosavljević".

Ni u beogradskim osnovnim školama "Olga Petrov" i u "Skadarlija" roditelji nisu mogli da plate dečje uniforme. Uniforme uglavnom imaju đaci koji su ih i prethodnih godina nosili, ponajviše u školama na periferiji prestonice. Takav je slučaj sa OŠ "Aleksa Šantić" iz Kaluđerice.

- Naši učenici nose uniforme još od 2011. Tada je škola za svaku uniformu dala 850 dinara. Dezen zajedno biramo na đačkom parlamentu, ženske su roze, muške plave, a obično se naprave malo veće, da bi mogli da ih nose i sledeće godine. U septembru ih zadužuju, a u junu vraćaju - ističe Radivoje Miljić, direktor OŠ "Aleksa Šantić".

U Kragujevcu i Novom Sadu još nema škola koje su uvele uniforme. Jasmina Pastonjicki, predsednica Aktiva direktora osnovnih škola u Novom Sadu, kaže da roditelji nisu zainteresovani za njihovo uvođenje.

- Sve škole koje su učestvovale u probnom projektu na kraju nisu imale više od 50 odsto glasova roditelja potrebnih da bi ušle u proceduru izrade i korišćenja školskih uniformi. Neke škole su pokušale da uvedu uniforme u prvim i drugim razredima, ali ni za taj predlog roditelji nisu bili zainteresovani – kaže ona.

Slično je i subotičkoj OŠ "Sonja Marinković", gde je glasanjem usvojen predlog da se uvedu uniforme, ali su onda odustali od toga. Dobar primer kako obezbediti besplatne uniforme je Muzička škola u Subotici.

- Dobili smo 945.990 dinara na konkursu Ministarstva pravde, a konkurisali smo sa projektom đačkih uniformi za hor. Za devojčice ima 200 horskih haljina, a za dečake oko 100 košulja, pantalona i leptir-mašni. Tu je i odelo za dirigenta – kaže Nina Milosavljević, pomoćnica direktora.

Uniforme i za profesore

Đačke uniforme već tri godine koriste učenici OŠ "Sveti Sava" u Vrčinu, a uskoro će ih dobiti i učitelji i nastavnici.

- Za decu čiji su roditelji u težem materijalnom stanju obezbedili smo besplatne uniforme uz pomoć drugih. Dosta toga je finansirano zahvaljujući lokalnoj samoupravi, ali i našoj volji da ideje sprovedemo u delo - kaže Dobrica Sinđelić, direktor OŠ "Sveti Sava" u Vrčinu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE