Obrenovac, 28.02.2020

DOBROBIT OD KLINIČKIH ISTRAŽIVANJA


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 16.12.2018.
Pacijentima besplatna terapija, a državi zarada 360 miliona evra!

Foto:Printscreen
Kliničke studije omogućavaju pacijentima da besplatno dođu do novih i skupih terapija koje ne mogu sebi da priušte ili koje još nisu dostupne na našem tržištu, a predstavljaju put inovacija i napretka u medicini.

Ovo su samo neki od zaključaka osme redovne konferencije "Partnerstvo u kliničkim ispitivanjima", koja je održana u Beogradu.

- Svaka klinička studija donosi vrhunsku negu i terapiju pacijentima, ali, osim toga, ova oblast je profitabilna grana i za ekonomiju cele zemlje, jer sav novac dobijen od kliničkih studija ostaje u zemlji. Pre četiri godine imali smo 97 kliničkih ispitivanja, od čega smo zaradili 90 miliona evra čistog novca, a Srbija bi u odnosu na broj stanovnika trebalo da ima oko 400 klinički studija godišnje, što bi donelo profit od oko 360 miliona. Takođe, to je mogućnost za nova radna mesta - kaže Zoran Aćimović, organizator konferencije.

Prema njegovim rečima, ova oblast je u javnosti pod velom mistike, što nema nikakvo naučno utemljenje.

- Neki proizvođači jeftinih i loših lekova zapravo ne žele da pacijenti mogu lako da dođu do kvalitetne terapije i zbog toga u javnosti dižu famu kako je nešto opasno i kako se ispituju medikamenti na živim ljudima. Pa naravno da se ispituju na živim ljudima, ali je tako svuda u svetu, nema mistike, sve je transparentno, čisto i u skladu sa zakonom. Moramo da edukujemo narod da klinička ispitivanja mogu samo da donesu dobrobit pacijentima.

Učesnici konferencije su se složili da se samo partnerstvom, saradnjom i razmenom iskustva može postići uspeh i ostati konkurentan za sponzore. Kliničko ispitivanje lekova se vrši na ljudima kako bi se utvrdili dejstvo leka i njegove potencijalne neželjene reakcije. Lekovi se klinički ispituju nakon završenih farmaceutskih i farmakološko-toksikoloških ispitivanja.

Brojke

- 20 milijardi evra se godišnje u EU uloži u klinička ispitivanja

- 2020. godine očekuje se da će EU doneti nove direktive u ovaj oblasti

- 10 godina najčešće treba od početka ispitivanja do odobrenja novog leka

U Srbiji se najčešće klinički ispituju lekovi u oblasti:

- onkologije
- psihijatrije
- kardiologije
- endokrinologije
- neurologije

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE