Obrenovac, 18.01.2020

PRIPAZITE DA 'DARA NE BUDE SKUPLJA OD MERE'


Izvor: Alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 20.12.2018.
Sređivanje stana od nasleđenih mana

Foto:Shutterstock
Pri izboru stana, za početak, potrebno je sagledati na kakvoj se lokaciji nalazi. Najbolje je ako je lociran što bliže centralnom delu naselja, odnosno grada ili već izgrađenim stambenim blokovima ili delovima urbanih naselja.

Takođe obratite pažnju i na dobar položaj u zgradi, odnosno na kojem se spratu stan nalazi, da ima dobar položaj u odnosu na strane sveta, dobar pogled na okolinu...

Važna je i blizina saobraćajnicama, udaljenost od stanica javnog prevoza, kao i njihov broj za razne pravce, blizina javnih objekata (škole, vrtići, domovi zdravlja, bolnice, pošte...), da se nalazi u delu grada u kojem nema aero-zagađenja, ali i da kvadratura zadovoljava potrebe porodice.

Obratite pažnju i na godinu izgradnje objekta, materijale od kojih je izgrađen (da nemaju štetno dejstvo na zdravlje), kakva je energetska efikasnost objekta, da li je investitor izgradio objekat u skladu sa važećom projektno-tehničkom dokumentacijom i važećom građevinskom dozvolom, kao i da li je izmirio sve obaveze prema javnim preduzećima, poreske obaveze, izvršio tehnički prijem objekta, da li je dobijena upotrebna dozvola... Veoma je važno i da nema hipoteke na objektu, kao i da je uknjižio objekat i njegove posebne delove.

- Pri kupovini polovnog stana potrebno je, pored gore navedenog, uraditi i sagledati i koja je godina izgradnje objekta u kojem stan, kao i stepen amortizacije stana. Obratite pažnju i na materijale od kojih je izgrađen objekat, kao i stanje horizontalne hidroizolacije i vertikalne termoizolacije, ukoliko je ima na fasadnim zidovima. Pregledom fasadnih zidova može se uočiti eventualno sleganje, postojanje pukotina ili vlage - objašnjava arhitekta Miloš Mitrović.

Veoma je važno obratiti pažnju i na stanje završne obrade fasade i da li je i kad obnavljana, kao i na stanje ulaza, stepenišnog prostora, stepeništa, njihove završne obrade i lifta, ukoliko ga ima, kao i poštanske sandučiće.

- Bitno je sagledati i hidrantsku mrežu u ulazu i postojanje paničnog svetla, kao i stanje zajedničkih prostorija i njihovu upotrebljivost. Ukoliko stanu pripada i podrumski prostor - ostava, pregledajte ga i proverite njegovu upotrebljivost. Sa notarom je važno proveriti da li vlasnik stana ima sva validna dokumenta za njegovu prodaju, kao i na koga je stan uknjižen i da nema neku hipoteku ili prethodne dugove - dodaje Mitrović.

Takođe je veoma bitno pregledati i stanje podova i podnih obloga u stanu, kao i stolariju (prozore i vrata), njeno dihtovanje i druge mane.

Veoma je važno obratiti pažnju i na ispravnost i stanje elektro, telefonskih, vodovodnih i kanalizacionih instalacija i materijala od kojih su izvedene, kao i stanje opreme kupatila u stanu, da bi se utvrdile razlike između želja i postojećeg stanja. Treba ispitati i stanje zidova i njihovu završnu obradu u svim prostorijama.

- Proverite i kako se stan greje u zimskom periodu i u kakvom je stanju instalacija grejanja, ako je ima - dodaje arhitekta Mitrović.

Opisom radova obnove, odnosno renoviranja stana, na osnovu postojećeg stanja i želja novog vlasnika stana sastavlja se predmer i predračun građevinskih i zanatskih radova, iz kojeg se dobija cena radova sa materijalima za njihovo izvođenje, zaključuje Mitrović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE