Obrenovac, 25.08.2019

Domovi zdravlja ponovo dobijaju savetovališta za dijabetes


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 06.07.2017.
Ministarstvo zdravlja ponovo će vratiti u svim domovima zdravlja savetovališta za dijabetes, a u planu je i izrada registra pacijenata koji boluju od šećerne bolesti, kako bi se poboljšao položaj građana obolelih od ove bolesti

Foto:Promo
To je dogovoreno na sastanku na kome su prisustvovali ministar zdravlja, Zlatibor Lončar i predstavnici najeminentnijih farmaceutskih kompanija i distributeri medicinske opreme u našoj zemlji, sa kojima je razgovao na temu unapređenja zdravstvene politike u oblasti dijabetesa.

 - Ministarstvo zdravlja prepoznaje unapređenje zdravstvene zaštite od dijabetesa kao jednu od svojih prioritetnih aktivnosti, te je u cilju formiranja koordinacionog tela svih državnih organa i organizacija u sistemu zdravstvene zaštite osnovalo Radnu grupu u čijem sastavu se nalaze predstavnici RFZO, Instituta za javno zdravlje, Ministarstva zdravlja, kao i predstavnici udruženja pacijenata i medija, a kojom predsedava akademik prof. Nebojša Lalić - kažu u Ministarstvu zdravlja.

Predstavnici Radne grupe inicirali su današnji sastanak na kome je, između ostalog, zaključeno da je za Ministarstvo zdravlja od prioritetne važnosti utvrđivanje načina i mogućnosti za izradu i implementaciju registra pacijenata kao i ponovno uspostavljanje rada svih savetovališta na primarnom nivou zdravstvene zaštite, u funkcionalnom i punom kapacitetu.

Tom prilikom, dr Lončar je istakao da je unapređenje zdravstvene zaštite od dijabetesa u svim oblastima, kako u dijagnostici i terapiji tako i u prevenciji, i dalje jedan od prioriteta Ministarstva zdravlja.

- Imajući u vidu javno-zdravstveni značaj dijabetesa, visoku prevalenciju njegovih faktora rizika u Srbiji i veliki procenat osoba kod kojih bolest još uvek nije dijagnostikovana, Ministarstvo zdravlja nastaviće da unapređuje razvoj zdravstvene zaštite od dijabetesa u Srbiji - rekao je ministar Lončar.

Učesnici sastanka su se složili da je podjednako važno i uvođenje inovativnih i savremenih terapija na Listu lekova za lečenje pacijenata sa šećernom bolesti, kako bi se lekarima dala mogućnost da u punom obimu odgovore na individualne potrebe pacijenata i kako bi se, sa druge strane, predupredilo korišÄ‡enje skuplje terapije ili povećanje troškova usled pogoršanja oboljenja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE