Obrenovac, 28.02.2020

Od jeseni u školama primena dualnog obrazovanja


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 07.02.2017.

Foto:Facebook
Iz eksperimentalne faze taj vid edukacije prelazi u redovan obrazovni sistem, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS. Dualno obrazovanje znači suštinsku i stratešku promenu Srbije, i nema dugoročnog privrednog rasta bez reforme obrazovanja, istakao je premijer Aleksandar Vučić na konferenciji u PKS.
Dualno obrazovanje iz eksperimentalne faze prelazi u redovan sistem obrazovanja i već na jesen, od nove školske godine, trebalo bi da počne primena u srpskom školstvu, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije na otvaranju skupa „Dualno obrazovanje u funkciji efikasnijeg tržišta rada“. Uspostavljanje novog regulatornog okvira sledeći je korak i preduslov za to, istakao je Čadež i dodao da Radna grupa Ministarstva prosvete, u kojoj aktivno učestvuje i Privredna komora Srbije, intenzivno radi na finalnom uobličavaju nacrta Zakona o dualnom obrazovanju.

Premijer Aleksandar Vučić poručio je na konferenciji u PKS da dualno obrazovanje znači suštinsku, dubinsku i stratešku promenu Srbije, našeg načina razmišljanja i naše budućnosti. Ističe da je reforma obrazovanja preduslov dugoročnog i stabilnog privrednog rasta. Srbija će, kako je rekao, u naredne tri godine imati rast od 3,5 do četiri odsto, ali to neće biti održivo ukoliko se ne reformiše obrazovanje. Premijer je najavio da će se više novca ulagati u inovativne tehnologije, nauku, digitalizaciju. Naveo je pozitivan primer Švajcarske, koja je velika podrška Srbiji na uvođenju dualnog sistema obrazovanja. Konfederacija ima jedan od najrazvijenijih i najuspešnijih modela dualnog sistema i minimalnu nezaposlenost mladih. Švajcarska svake godine ulaže 20 milijardi evra samo u istraživanja.

Mauro Del Ambrođo, državni sekretar za obrazovanje, nauku i inovacije Švajcarske objasnio je da je u toj zemlji Ustavom predviđeno da akademski put i stručno obrazovanje imaju istu vrednost. Prema njegovim rečima, ekonomska konkurentnost se postiže zahvaljujući dobrom obrazovanju, kako dualnog, tako i kvalitetnog univerzitetskog. „Činjenica da imamo snažan sistem dualnog obrazovanja omogućio nam je da naši univerziteti nisu pretvoreni u ustanove masovnog obrazovanja“, naglasio je Del Ambrođo. Objašnjava da u Švajcarskoj 65 odsto mladih nakon obaveznog školovanja mora naći zaposlenje, praksu u privredi, u okviru dualnog obrazovanja. Samo ako nađu poslodavca mogu da uđu u sistem dualnog obrazovanja.
Veliki deo obrazovanja provode u firmi, ali imaju i nastavu u školama. Obrazovanje u dualnom sistemu, kako je ukazao, omogućava, posle pet godina radnog staža, polaganje ispita za pohađanje više škole. Zanimanja koja se najviše traže u dualnom obrazovanju nisu samo fizički, već i oni sa „belim košuljama“, kao što su poslovi iz domena bankarstva, osiguranja, zdravstva, ukazao je Del Ambrođio.

Mladen Šarčević, ministar prosvete u Vladi Srbije najavio je da bi Zakon o dualnom obrazovanju uskoro trebalo da bude na javnoj raspravi. Kako je rekao, prethodni period obeležile su aktivnosti na terenu predstavnika ministarstva, PKS, lokalnih samouprava i tržišta rada koji su radili na planu upisa u srednje škole za narednu školsku godinu, u skladu sa potrebama privrede. “Mislim da nam optimizam može potkrepiti ono što smo videli na terenu, interesovanje kompanija i škola”, istakao je Šarčević.Član Veća Gradske opštine Obrenovac Predrag Jovanović istakao je da je cilj opštine Obrenovac da istraje u naporima kako bi kvalitetno primenili dualno obrazovanje. On je rekao da punih pet godina postoji saradnja Tehničke škole Obrenovac sa JKP ,,Toplovod" i da je to pilot projekat koji je pokazao svoje rezultate pošto učenici imaju praktičnu nastavu u toku svog školovanja. Jovanović je dodao da učenici završavaju školu spremni kako bi sutra radili bolje posao za koji su se obučavali. On je naglasio da se i privreda uključila u primenu dualnog obrazovanja i da za sve privrednike primena ovog projekta predstavlja direktnu investiciju kako bi sutra imali kvalitetan i stručan kadar.

Na konferenciji su učestvovali ministri državne uprave i lokalne samouprave, privrede, rada i zapošljavanja, omladine i sporta Ana Brnabić, Goran Knežević, Aleksandar Vulin, Vanja Udovičić.
Skup u PKS, organizovan povodom posete državnog sekretara Del Ambrođa Srbiji, okupio je veliki broj predstavnika prosvete, privrede i nadležnih institucija s ciljem jačanja saradnje u oblasti dualnog obrazovanja Srbije i Švajcarske. Konferencija je bila odlična prilika da se prenese dobra praksa Švajcarske u toj oblasti, kao i da se sagledaju ključni elementi efikasne implementacije modela dualnog obrazovanja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE