Obrenovac, 21.09.2019

Do kraja godine nas ─Źekaju jo┼í tri praznika


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 09.10.2017.
...evo koliko je to NERADNIH DANA...

Foto:Vijesti.ba/ilustracija / Arhiva,D. Milenkovi─ç / RAS Srbija


´╗┐

Do kraja godine imamo još tri praznika koji se po zakonu slave u našoj zemlji, ali samo za dva ─çemo dobiti po jedan neradan dan.

Prvi, koji ─çe se doduše praznovati radno, jeste Dan se─çanja na srpske ┼żrtve u Drugom svetskom ratu, koji ─çe se obele┼żiti u subotu, 21. oktobra.

Nakon njega, neradnim danom proslavi─çe se Dan primirja u Prvom svetskom ratu, koji se slavi 11. novembra. Slede─çi prazni─Źni neradan dan jeste 25. decembar - prvi dan Bo┼żi─ça, ali za katolike i pripadnike drugih hriš─çanskih verskih zajednica koji slave po gregorijanskom kalendaru.

I taj praznik je poslednji koji se slavi u 2017. godini, u kojoj je ukupno bilo 18 neradnih dana za praznike, ukoliko ra─Źunamo dr┼żavne i sve verske praznike, koje proslavljaju i pravoslavci, katolici, islamska i jevrejska zajedinica.

Nismo najgori po pitanju neradnih dana

U proseku, svako od nas je (nezavisno od verske pripadnosti) ove godine imao 13 neradnih dana, što je manje od ve─çine zemalja u regionu.

Najviše neradnih prazni─Źnih dana, ukupno 18, imaju ┼żitelji Indije i Kolumbije. Ali kada je u pitanju region, po broju neradnih dana prednja─Źe gra─Ĺani Crne Gore, koji su imali 15 neradnih dana. U Republici Srpskoj nije se radilo 13 dana zbog praznika, dok je u Bosni i Hercegovini bilo za dan manje nego u Srbiji. Naime, 12 neradnih dana imali su svi podjednako, ta─Źnije pripadnici svih verskih zajednica.

U našoj zemlji postoji pravilo da, ako praznik pade u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana, ali se ovo pravilo ne primenjuje na verske praznike. Tako─Ĺe, svi pravoslavni vernici imaju pravo na jedan slobodan dan za krsnu slavu.

Ina─Źe, jedno istra┼żivanje od pre nekoliko godina pokazalo je da jedan neradni dan privatni sektor košta oko 17 miliona evra, što zna─Źi da 13 dana nerada košta 221 miliona evra.

Neradni praznici u 2017. godini

- 1,2,3. januar - Nova godina (neradni dani)

- 7. januar - Bo┼żi─ç (neradn dan)

- 15. i 16. februar - Sretenje, Dan dr┼żavnosti (neradni dan)

- 14, 15, 16. i 17. april - Vaskršnji praznici (neradni dani)

- 1. i 2. maj - Praznik rada (neradni dani)

- 11. novembar - Dan primirja u Prvom svetskom ratu ( neradni dan)

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE