Obrenovac, 13.08.2022

DANAS PRVO POTPUNO POMRA─îENJE MESECA U OVOJ GODINI


Izvor: Espreso/Objektiv/Lokalne novine | Obrenovac, 16.05.2022.
Evo kada i šta donosi 'KRVAV MESEC' na nebu

Foto:Profimedia


Do prvog potpunog pomra─Źenja Meseca u 2022. godini do─çi ─çe 16. maja, usled ─Źega ─çe se Zemljin satelit obojiti u crveno. Pomra─Źenje meseca ─çe se dogoditi u ponedeljak i mo─çi ─çe da se vidi od 04:28 do 05:10.

Dok Zemljina senka ovog vikenda bude prelazila preko Meseca, on ─çe, okupan bronzanom svetloš─çu postati “krvav”, stvaraju─çi tako spektakl, koji ─çemo mo─çu da posmatramo na nebu iznad Srbije.

Ovo je prvo od dva poptuna pomra─Źenja Meseca ove godine. Slede─çe ─çe se dogoditi 8.novembra.

ŠTA JE POTPUNO POMRA─îENJE MESECA?

Pomra─Źenja nebeskih tela nastaju kada jedan objekat zakloni drugi. U slu─Źaju potpunog pomra─Źenja Meseca, Zemlja zauzima mesto izme─Ĺu Sunca i Meseca. Mo┼żda biste o─Źekivali da ─çe to spre─Źiti Sun─Źevu svetlost da stigne do Meseca, i u─Źiniti ga neprimetnim na no─çnom nebu, ali to se zapravo ne─çe dogoditi. Umesto toga, deo Sun─Źeve svetlosti prolazi kroz Zemljinu atmosferu i rasprušje se prema Mesecu.

Da bi se ovaj fenomen dogodio, Sunce, Zemlja i Mesec moraju da budu u liniji, što se dešava samo tokom punog Meseca.

Potpuna pomra─Źenja Sunca se, s druge strane, dešavaju tokom mladog Meseca, kada Mesec prolazi izme─Ĺu Zemlje i Sunca. Na taj na─Źin Sun─Źeva svetlost ne dopire do odre─Ĺenih delova Zemlje, naglo smenjuju─çi dan i no─ç.

Pomra─Źenja Sunca i Meseca dolaze u razmaku od oko dve nedelje. Najskorije delimi─Źno pomra─Źenje Sunca bilo je vidljivo iz Ju┼żne Amerike, a dogodilo se 30. aprila.

KAKAV JE PRIZOR POMRA─îENJA MESECA?

Potpuno pomra─Źenje Meseca po─Źe─çe kao neupadljivo, suptilno pomra─Źenje, koje je jedva upadljivo prose─Źnom, nestru─Źnom posmatra─Źu. Tada najširi, najdifuzniji deo Zemljinih senki po─Źinje da se kre─çe po površini Meseca, prostiru─çi se od krajnje leve, do krajnje desne strane Meseca.

Zatim nastupa delimi─Źna faza pomra─Źenja, kada najtamniji deo Zemljine senke prvi stupi u kontakt sa Mesecom. Vide─çete kako veo tame obavija Mesec, a blago, senovito zakrivljenje koje na njemu budete primetili predstavlja─çe Zemljin odraz. Zakrivljena senka ─çe biti bla┼ża od Mese─Źevih kontura, pošto je Zemlja veca.

Kada ga senka potpuno proguta, Mesec ─çe poprimiti crvenu boju. To je zato što je jedino svetlo koje dopire do Meseca ono što prolazi kroz Zemljinu atmosferu. Kra─çe talasne du┼żine, odnosno više frekvencije svetlosti se raspršuju, ostavljaju─çi samo du┼że talasne du┼żine crvene boje, sposobne da prodru kroz celu du┼żinu atmosfere naše planete, pod malim upadnim uglom. Iz istog razloga su izlasni i zalasci Sunca na Zemlji upravo crvene boje.

Do maksimalnog pomra─Źenja dolazi kada je Mesec u potpunosti zaklonjen Zemljinom senkom i ne obasjava ga ništa sem crvenog svetla. Boja pomra─Źenja Meseca zapravo varira u zavisnosti od toga koliko je Zemljina atmosfera zaga─Ĺena. Astronomi procenjuju nijanse crvene boje koje ─çe Mesec poprimiti procenjuju pomo─çu petostepene Danjonove skale, na kojoj ‘nula’ ozna─Źava teško vidljivo pomra─Źenje, a ‘─Źetiri’ predstavlja pomra─Źenje boje bakarne r─Ĺe.

U─îESTALOST POMRA─îENJA MESECA

Pomra─Źenja Meseca su znatno u─Źestalija od pomra─Źenja Sunca, zbog ─Źega njihova pojava nije toliko posebna. Pomra─Źenja Meseca mogu biti vidljiva tokom cele no─çi na Zemlji, pošto je Mesec vidljiv sa bilo kog mesta na planeti. Na ve─çini lokacija na Zemlji se dogodi jedno ili dva pomra─Źenja Meseca godišnje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE