Obrenovac, 04.06.2020

DANAS OBELEŽAVAMO DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 11.11.2018.
Zvona sa Hrama svetog Save oglasiće se u 12.30

Foto:Profimedia
Njegova svetost patrijarh srpski Irinej dao je blagoslov da se danas oglase zvona u Spomen hramu Svetog Save na Vračaru, povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Iz pres-službe Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopšteno je da je srpski narod u Prvom svetskom ratu, čvrsto stojeći na strani saveznika, podneo veliku žrtvu u odbrani slobode koju vekovima skupo plaća.

Zvona sa Hrama svetog Save u čast Dana primirja oglasiće se u 12.30 časova.

U saopštenju se navodi da je patrijarh Irinej doneo ovu odluku na predlog ambasadora Velike Britanije u Srbiji Denisa Kifa i ambasadora Nemačke Tomasa Šiba.

Srbija od 2012. godine svečano obeležava i kao državni praznik praznuje 11. novembar, Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Podsetimo, Dan primirja u Prvom svetskom ratu 1918. godine smatra se i danom kapitulacije Nemačke. Tog dana su sile Antante i Nemačka, posle višemesečnih tajnih pregovora u jednom železničkom vagonu na zabačenoj pruzi u šumi Kompijenj, u Francuskoj, potpisale primirje.

Odredbe tog dokumenta koji je uglavnom sastavio francuski maršal i vrhovni komandant savezničkih vojski Ferdinand Foš, bile su prekid neprijateljstava, povlačenje nemačkih trupa iza granica, neuništavanje infrastrukture, razmena zarobljenika, obećanje reparacija, uništavanje nemačkih ratnih brodova i podmornica, postupanje tokom primirja.

Iako su primirjem prekinuta borbena dejstva, bilo je potrebno još šest meseci pregovora na Pariskoj mirovnoj konferenciji dok nije zaključen i mirovni sporazum kojim je okončan Prvi svetski rat - Versajski ugovor. Dan primirja se obeležava u svim zemljama-potpisnicama sporazuma.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE