Obrenovac, 19.09.2019

Država kreće u obračun s korupcijom u zdravstvu?


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 12.09.2017.
Ministarstvo zdravlja formiralo je Komisiju za borbu protiv korupcije i novi petočlani antikorupcijski tim, piše 'Blic'

Foto:Freeimages
Njen zadatak će biti da se korupcija iskoreni u skladu sa planom "Nulta tolerancija prema korupciji u zdravstvu". Kako za "Blic" kažu u Ministarstvu zdravlja, Komisija treba da sprovede sve aktivnosti vezane za suzbijanje korupcije i svih vidova zloupotreba.

Na čelu Komisije će biti Vesna Dimitrijević iz Ministarstva unutrašnjih poslova. "Biće pojačana kontrola velikih javnih nabavki prilikom kupovine medicinske opreme, lekova, sanitetskog materijala, izvođenja građevinskih radova. Nijedan dinar budžetskih para neće smeti da se potroši a da se ne zna za šta je potrošen", rekla je Dimitrijević za beogradski list.

Prema njenim rečima, odmah će se ući u proveru lista čekanja na operacije u pojedinim bolnicama. "Odlaganje hirurških intervencija i pružanje zdravstvenih usluga ponekad može biti indirektan način da se pacijent pritisne i primora da da novac. Zato ćemo akcenat staviti na taj deo, ali i na traženje i primanje novca za zaposlenje na privilegovana radna mesta ljudi koji su nestručni i nemaju adekvatno obrazovanje", navodi Dimitrijević.

Petočlani tim proveravaće i povezanost medicinskih radnika u državnim ustanovama sa kolegama u privatnoj praksi da bi se ustanovilo da li postoji slanje pacijenata u privatnu kliniku ili laboratoriju, odnosno da li se namešta posao privatnim ordinacijama i bolnicama.

Ako u državnim ustanovama nema mogućnosti da se neki zahvat ili intervencija hitno izvedu, samo u tom slučaju lekar može predložitri pacijentu da to učini u privatnoj bolnici, ali bez sugerisanja konkretne.

"Segment kojem ćemo posvetiti pažnju je sprega farmaceutske industrije i lekara. Lekari ne smeju da promovišu lekove određenih proizvođača zarad neke koristi. Takođe, moraće, kada prepisuju određene lekove, da vode računa da se oni nalaze na pozitivnoj listi, odnosno da građani mogu da ih dobiju na recept jer će, u suprotonom, odgovarati", istakala je sagovornica "Blica".

Provere će biti pojačane i kada je reč o privatnim ordinacijama gde se bez ispunjenih neophodnih uslova za rad obavljaju hirurške intervencije u totalnoj anesteziji ili gde medicinski aparati nemaju potrebne sertifikate.

"Razmatraćemo s pažnjom pritužbe svakog građanina i truditi se da uspostavimo saradnju sa drugim državnim organima kako bismo potpuno iskorenili korupciju", rekla je Dimitrijević.

Ona naglašava da je u našoj socijalnoj sredini običaj da pacijent kad krene kod lekara uvek razmišlja kako da motiviše lekara i sestre, šta da ponese da bi dobio više pažnje i kvalitetniji tretman. To će, kako ističe, morati da se promeni. Takođe, navodi se da svako ko daje mito ili pristaje na davanje traženog mita takodje čini krivično delo.

Krivične sankcije i zatvorska kazna odnose se na sve učesnike, a samo za dobro i zakonito obavljen posao medicinskom radniku se može dati simbolična poklon male vrednosti.

U Ministarstvu zdravlja apeluju na građane da i pacijente da im se obrate u slučaju da im neko traži mito, a u Komisiji naglašavaju da niko ne treba da se plaši revanšizma jer će se Ministarstvo pobrinuti za nastavak lečenja pacijenta.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE