Obrenovac, 21.07.2018

DEVIZNE REZERVE SRBIJE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 13.02.2018.
U januaru 9,6 milijardi evra

Foto:AP


´╗┐

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su na kraju januara 2018. godine 9,64 milijarde evra, što je za 314 miliona manje nego u decembru, prema preliminarnim podacima NBS.

Na ovo smanjenje je u najve─çoj meri uticalo neto razdu┼żenje dr┼żave po osnovu deviznih kredita (61,3 miliona evra) i negativan efekat me─Ĺuvalutnih promena na me─Ĺunarodnom finansijskom tr┼żištu (141,2 miliona evra), saopšteno je iz NBS.

Ukupne devizne rezeve obezbe─Ĺuju pokrivenost nov─Źane mase M1 od 180 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvr─Ĺuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) te┼żile su na kraju januara 7,9 milijardi evra, i manje su za 361 milion nego u decembru.

Prilivi u devizne rezerve ostvareni u januaru po osnovu neto prodaje deviznih hartija od vrednosti (ve─ça prodaja od dospe─ça), izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka, donacija, kao i po drugim osnovima - pokrili su gotovo polovinu odliva po osnovu intervencija NBS prodajom deviza na me─Ĺubankarskom deviznom tr┼żištu (neto smanjenje 111,5 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na me─Ĺubankarskom deviznom tr┼żištu u januaru iznosio je 882,8 miliona evra i bio je za 569,7 miliona manji nego u prethodnom mesecu.

U januaru je zabele┼żena nominalna deprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,2 odsto, a NBS je radi ubla┼żavanja prekomernih kratkoro─Źnih oscilacija kursa intervenisala na me─Ĺubankarskom deviznom tr┼żištu prodajom 180 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE