Obrenovac, 21.02.2020

OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN ROMA


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 09.04.2019.
Pozorišni komad predstavio je kulturu, tradiciju i svakodnevni život romske populacije

Foto:lokalnenovine.rs
Prvi Kongres Roma, održan 8. aprila 1971. godine, ustanovio je službeni naziv Rom, što u prevodu znači „čovek“, umesto naziva „ciganin“ koji je vremenom poprimio negativnu konotaciju. Danas, posle 48 godina kako se ovaj datum obeležava kao Međunarodni Dan Roma, nije došlo do značajnijih promena. Romska populacija spada u jednu od najviše diskriminisanih grupa na svetu.

„Ovde kod nas u Srbiji se u poslednje vreme Romi školuju, unapređuju, dosta dece ide u obdaništa, u osnovne škole, završavaju fakultete. Radimo na tome da se Romima što više učini da mogu prosperitetnije da žive i da imaju sve uslove koje ima i ostali narod u čijem okruženju žive“, rekao je Milorad Janković, zamenik predsednika Skupštine GO Obrenovac.

Škola za obrazovanje odraslih svakako je jedan od prvih stepenika kada je reč o inkluziji Roma i njihovoj mogućnosti da sebi obezbede koliko-toliko adekvatne uslove za život.

„“Mei Ta“ je preduzeće koje ima 3.500 radnika, a među njima ima 200 do 300 Roma koji su upravo na taj način zaposleni. Imamo dece koja su završila srednje škole i isto su tu pozapošljavana. U svim ostalim preduzećima ima dosta Roma koji rade svoj posao. Ne samo onaj najgori – čišćenje ulice, oni su i vozači, i medicinsko osoblje i policajci... Diskriminacije ovde, na našem terenu, nema“, kazao je Janković.

Posebna pažnja kada je reč o ovoj manjinskoj grupi usmerena je i na položaj žena. Naime, u većini slučajeva o njima se govori kao o populaciji koja vrlo rano stupa u brak i rađa veliki broj dece.

„Ta fama oko toga da romske žene ili devojke rađaju, mislim da nije više aktuelna. Sada imamo porodice koje imaju jedno, dvoje, eventualno troje dece. Porodice sa petoro, šestoro, sedmoro, možemo na prste nabrojati. Romkinje u poslednje vreme imaju satisfakciju, idu na preglede, leče se, i u krajnjem slučaju održavaju svoju higijenu“, istakao je Janković.

Veliki broj Roma, koji nije uspeo da ovde dođe do prikladnog radnog mesta, rešenje je potražio u inostranstvu. Ipak, još je prisutna grupa onih koji, na rubu egzistencije, traže način da poboljšaju životni standard.

„Određeni slučajevi, koji su ostali siromašni, oni se malo pate, ali mi se trudimo da i njima poboljšamo taj život. Uključujemo ih u društvo tako što im se dodeli socijalna pomoć ili pokušavamo da bar jednog iz porodice zaposlimo, kako bi mogli da imaju prosperitet“, objasnio je Janković.

Kroz predstavu koja je izvedena u maloj sali Sportsko-kulturnog centra „Obrenovac“, u organizaciji Udruženja „Petlja“, simbolično su prikazani problemi sa kojima se susreću mladi Romi. Osim toga, do izražaja su došli i značajni segmenti tradicije i kulture ovog naroda.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE