Obrenovac, 14.07.2020

NEMA SAGLASNOSTI O ZABRANI RADA NEDELJOM


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 01.02.2020.
Preporuka da se gazde i radnici sami dogovore

Foto:Printscreen
Poslodavci i radnici bi trebalo sami da se dogovore kako će organizovati rad, odnosno da li će raditi nedeljom ili ne, rekao je Zoran Đorđević, ministar za rad povodom inicijative da se u trgovinama zabrani rad nedeljom.

On je posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta naglasio da Ustav i zakon omogućavaju rad nedeljom, a da je poslodavac dužan da obezbedi radnicima jedan dan za odmor.

- Mislim da bismo uvođenjem te zabrane sami sebi napravili problem - rekao je ministar. - Ovakva odluka bi se negativno odrazila na turizam koji beleži rast u Srbiji.

Đorđević je najavio da će se uskoro oformiti Radna grupa za izmene Zakona o radu, što će, kako je naveo, biti prilika da se i o ovom pitanju razgovara.

Za Zorana Stojiljkovića, predsednika UGS "Nezavisnost", pitanje rada nedeljom ne treba izdvajati u toj meri i ono treba da bude stvar kolektivnog pregovaranja, uz definisanje plaćanja i eventualno mreže dežurnih trgovina.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije ističu da će tražiti da u zakonu piše da je nedelja dan odmora, a ne da je nedelja "po pravilu dan odmora", kako je po važećem zakonu.

- Zahtev da se zabrani rad trgovina nedeljom ne znači zalaganje za manje rada - kazao je Duško Vuković, potpredsednik SSSS. - Mi želimo da radimo, ali po zakonu radna nedelja traje pet dana, da se sedmično radi po 40 časova i da rad nedeljom nije regulisan.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE