Obrenovac, 07.08.2020

POVRĆE PAPRENO USRED LETA


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 01.08.2019.
Paradajz skup zbog kasne berbe

Foto:Zorana Jevtić
Na beogradskim pijacama kilogram paradajza u proseku košta 160 dinara, a profesor sa Poljoprivrednog fakulteta Đorđe Moravčević kaže da je visoka cena tog povrća za ovo doba godine prouzrokovana ovogodišnjom kasnom berbom.

Prema njegovim rečima, vakuum je nastao jer je berba paradajza na otvorenim poljima, koja obično počinje oko 1. jula, ove godine kasnila desetak dana, dok je paradajz iz plastenika izbačen.

Moravčević kaže i da se očekuje da će se situacija srediti za sedam do 10 dana, kada možemo očekivati i niže, tj. uobičajene cene paradajza.

Direktor udruženja Žita Srbije Vukosav Saković rekao je da je žetva pšenice završena, i to sa prinosima koji su ispod očekivanih, tj. željenih, te da prosečan prinos iznosi po hektaru 4,5 tona. Kaže da bi prinos bio veći da nije bilo izuzetno kišnog jula, koji je negativno uticao i na prinose i na kvalitet pšenice.

Za razliku od pšenice, prema rečima Sakovića, te vremenske prilike ostalim prolećnim kulturama, kao što su kukuruz, suncokret i soja, veoma pogoduju i one izgledaju u ovom trenutku više nego odlično i najavljuju rekordan rast.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE