Obrenovac, 08.08.2020

TEK OD 2022. GODINE


Izvor: Beoinfo,Lokalne novine | Obrenovac, 01.10.2019.
Beograd smanjuje cenu grejanja

Foto:Depositphotos/Ilustracija
Od 2022. godine grad Beograd uvodi plaćanje usluge tretmana i odlaganja komunalnog otpada i istovremeno smanjuje cenu grejanja tako da će računi ostati isti.

To je izjavio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

On je rekao i da je Grad Beograd doneo tu odluku u skladu s obavezama iz Ugovora o javno-privatnom partnerstvu za deponiju Vinča, doneo odluku da se od 2022. godine.

"Na ovaj način zaustavili smo sprovođenje odluke iz Lokalnog plana upravljanja otpadom grada Beograda od 2011. - 2020. godine koji je usvojila Skupština grada Beograda 7. jula 2011. godine, na predlog tadašnjeg gradonačelnika, po kome je svako domaćinstvo u Beogradu trebalo da ovu cenu za tretman i odlaganje komunalnog otpada plaća 125 evra godišnje ili 10,41 evro mesečno, odnosno 1,239 dinara", rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je najavio i da od danas počinju radovi na uređenju deponije komunalnog otpada Vinča, koja će prvo biti sanirana i rekultivisana, a potom i zatvorena.

"Istovremeno gradi se nova sanitarna deponija, koja će u svemu pratiti stroge propise EU u pogledu odlaganja otpada i njegovog tretmana, kao i zaštite životne sredine. Gradiće se kombinovano postrojenje za tretman otpada i proizvodnju energije iz otpada, koje će koristiti otpad kao izvor energije za proizvodnju električne i toplotne energije. Sva proizvedena toplotna energija koristiće se za grejanje građana Beograda. Kapacitet postrojenja je 340.000 tona otpada godišnje, što se uklapa u sistem selekcije otpada grada Beograda", naveo je.

Gradiće se, kazao je, i postrojenje za tretman građevinskog otpada, čiji kapacitet će biti minimum 100.000 tona godišnje, gde će se dovoziti građevinski otpad sa teritorije grada Beograda, koji u ovom momentu nema odgovorajući tretman.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE