Obrenovac, 24.02.2020

USLOVI POOŠTRENI


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 02.06.2019.
Samo dva zahteva za otvaranje vrtića u februaru

Foto:Depositphotos
Stroži uslovi resornog ministarstva doprineli su smanjenju "najezde" otvaranja vrtića u Beogradu, piše Blic.

Od kako je Ministarstvo prosvete donelo Pravilnik o uslovima za osnivanje, početak rada i obavljanje delatnosti predškolskih ustanova, u februaru su podneta samo dva zahteva za otvaranje privatnih vrtića.

Kako prenosi "Blic", svi ti zahtevi su još u proceduri, što praktično znači da od tada još nije otvoren nijedan privatni vrtić, za razliku od 2015. godine i vremena kada su uvedene subvencije grada za boravak dece u privatnim vrtićima.

Budući da je odluka Grada da subvencijama pomogne roditeljima za čiju decu nije bilo mesta u državnim vrtićima uticala na značajnu eskpanziju privatnog sektora u predškolskom obrazovanju, bilo je nužno pooštriti uslove za otvaranje privatnih vrtića jer bezbednost dece u svim aspektima mora biti iznad svega.

"Od početka ovog projekta insistiram na tome da deca moraju biti iznad profita i da nema kompromisa kada su uslovi boravka i usluga koji roditelji plaćaju u privatnim vrtićima u pitanju", kaže za "Blic" Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

Novim Pravilnikom je, praktično, uveden red u ovu oblast, i precizirani su uslovi za otvaranje privatnih vrtića, a bezbednost dece stavljena je na prvo mesto, prenosi list.

Broj privatnih vrtića, kao i dece koja borave u njima uz subvenciju Grada Beograda, za nepune četiri godine, od kada se roditeljima refundira novac, uvećani su četiri puta.

Subvencije se trenutno isplaćuju roditeljima oko 17.000 dece.

Gak je objasnio da u ovom trenutku, u 353 privatna vrtića boravi skoro 18.000 dece, a da je samo ove godine Grad roditeljima na ime refundacije isplatio 1,6 milijardi dinara.

U beogradskim vrtićima danas ima 76.000 dece od ukupno 106.000 mališana tog uzrasta, s tim što ovogodišnji upis u državna obdaništa još nije završen.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE