Obrenovac, 11.08.2020

POČETAK AKADEMSKE GODINE


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 02.10.2019.
Novi studijski programi i pomoć starijih kolega

Foto:Marina Lopičić,Zorana Jevtić,Aleksandar Jovanović Cile
Za oko 250.000 studenata počela je nova akademska godina. I dok stariji polažu prijemne i diplomske ispite, za brucoše su organizovane svečane akademije. Uvedeni su novi studijski programi, a 13 akademija strukovnih studija dočekalo je prve brucoše.

Brucoši se nadaju dobroj organizaciji u učenju i dobrim ocenama na početku studija.

"Ja sam se nekako dvoumila da li da to bude književnost ili novinarstvo i odlučila sam se za novinarstvo zbog toga što je dinamično, što je brzo, zato što se upoznaje mnogo ljudi", kaže brucoškinja FPN-a.

Prva generacija brucoša i na akademijama strukovnih studija. Pred njima - bolja nastava, veća mogućnost zapošljavanja, direktna veza sa privredom.

"Trudićemo se da radimo u svetlu i u duhu ovih mladih današnjih generacija, da im pružimo sve ono neophodno za njihov nesmetan rad, obrazovanje i usavršavanje", ističe predsednik akademije Miodrag Paspalj.

Da bi se brucoši bolje snašli, na Mašinskom fakultetu 80 studenata prijavilo se da pomogne kolegama.

"Ako se u prve tri-četiri nedelje ne snađu, propuste prve lekcije, gradiva, ne urade laboratorijske vežbe, imaju posle stalne probleme", napominje dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beograd Radivoje Mitrović.

Za fakultete najvažnije je pitanje finansiranja.

"Mnogo toga nije na svom mestu kao i kvote upisa. Tako da ćemo vrlo brzo sa rektorskim timom nastaviti saradnju na realne kvote upisa koje treba da očekujemo, jer depopulacija je vidljiva. A i isto upisivanje određenih studisjkih programa koji ne vode nikakvom cilju - jeste smanjivanje kvota na tim mestima i povećavanje tamo gde je to potrebno", naglašava ministar prosvete Mladen Šarčević.

Prvenstveno će se voditi računa o kvalitetu studija, tvrdi ministar i najavljuje izgradnju novih objekata i povećanje smeštajnih kapaciteta.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE