Obrenovac, 24.01.2020

KOMUNALCI U ŠTRAJKU OD 16. OKTOBRA


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 04.10.2019.
Traže povišicu od Vlade Srbije

Foto:Depositphotos
Zaposleni u komunalnim preduzećima će stupiti u generalni štrajk 16. oktobra ako im Vlada Srbije do 9. oktobra ne poveća zarade za najmanje 13 odsto.

Ovo je odlučilo Predsedništvo Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije.

Kako je saopštio taj sindikat, na takvu odluku je uticao "ignorantski odnos Vlade prema komunalnom sektoru, koji je već šest godina izuzet od ikakvog povećanja zarada, a koje su dodatno neopravdano umanjene u prethodnih pet godina za 10 odsto".

"To je dovelo do toga da zaposleni u komunalnom sektoru, sa prosečnom zaradom od 36.000 dinara, ne mogu da zadovolje ni potrebe minimalne potrošačke korpe", ističe se u saopštenju.

Navedeno je da više od 35 odsto zaposlenih u komunalnim preduzećima prima minimalnu zaradu i da će taj broj sa povećanjem minimalne cene rada za 2020. godinu povećati na više od 40 odsto, dok će zarade svih radnika do više stručne spreme biti u visini "minimalca".

"Iako je na takve alarmantne podatke sindikat ukazivao više puta, kroz dopise i zahteve za održavanjem sastanaka, u projekciji povećanja zarada javnom sektoru nisu predvidjena dodatna sredstva za komunalne radnike, sem povraćaja od pet odsto", ukazao je sindikat.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE