Obrenovac, 19.09.2020

OŠTRA POLEMIKA


Izvor: Blic Biznis,Lokalne novine | Obrenovac, 08.08.2019.
Da li novi zakon o agencijskom zapošljavanju izjednačava prava radnika ili poslodavcima otvara prostor za zloupotrebe

Foto:Shutterstock
Predlog zakona o agencijskom zapošljavanju, koji će se uskoro naći pred poslanicima Skupštine Srbije i pre nego što je usvojen izazvao je oštre polemike u javnosti. Sindikati ga nisu podržali, a mnogi građani se pitaju kakvu će sigurnost radnici imati i da li je poslodavcu ostavljen prostor za zloupotrebu.

Agencije i poslodavci, sa druge strane tvrde da će ovaj zakon samo izjednačiti prava radnika u firmama i radnika preko agencija, poput rešenja da radnik preko agencije ne može imati manju nadoknadu od radnika angažovanog od strane firme na istim poslovima.

Potencijalni problem 1 - Firme će sve radnike iznjamljivati od agencije

Potencijalni problemi koji se čine najvećim su da će teoretski, poslodavac moći sve radnike da prebaci na agencijsko zapošljavanje. Zatim, nameće se pitanje ko bi u tom slučaju radniku garantovao ugovor na neodređeno vreme i radnička prava.

Ipak, Nikola Milić, direktor agencije "Bulevar" za privremeno zapošljavanje i ustupanje radnika ističe da glavna razlika koju će doneti novi zakon jesu upravo izjednačena prava radnika, što je, kako kažu, nešto na čemu agencije inače insistiraju.

"Trenutno imamo klijente koji pružaju različite uslove rada, iznose regresa i recimo toplih obroka, pa mi prilagođavamo realnom stanju u svakoj firmi, dok će prema novom zakonu svi imati ista prava, a ovo će biti samo neke kozmetičke promene. Druga razlika je što zakon propisuje isključivo mogućnost zaključivanja ugovora o radu (određeno ili neodređeno), dok je sada moguće zaključiti i one o privremeno-povremenim poslovima", objašnjava Milić.

Navodi da bi se zapošljavanje preko agencije "obesmislilo", ukoliko bi se uvele kvote za zapošljavanje, odnosno zakonsko rešenje po kome firma može samo određeni broj radnika da zaposli preko agencije.

"Ako se već izjednačavaju prava radnika, onda ne vidimo razloge da se uvedu kvote", ocenjuje Milić.

Kako kaže, agencija je na tržištu rada jednaka bilo kom drugom preduzetniku i ima ista prava i obaveze prema državi. Takođe, da će poslodavac moći da zaposli sve radnike preko agencija, što "i jeste funkcija agencija, jer time poslodavac rasterećujuje kadrovsku službu i skraćuje proces regrutacije".

On objašnjava da "se ne radi o funkciji iznajmljivanja, već ustupanja radnika i da će radnici na neodređeno biti zaposleni uz konkretne zahteve poslodavaca za tom radnom snagom".

Potencijalni problem 2 - Kako do posla na neodređeno vreme

Drugi potencijalni problem koji sindikati vide je činjenica da će se prekop agencije dolaziti teže do posla na neodređeno vreme.

Predlog zakona kaže da onog trenutka kada poslodavac raskine ugovor sa agencijom, prestaje i angažovanje radnika. Međutim, ako je radnik zaposlen u agenciji "za stalno" tada može biti iznajmljen drugom poslodavcu, može biti otpušten iz agencije kao višak, a u periodu čekanja između dva iznajmljivanja ima pravo na naknadu koja ne može da bude niža od minimalne zarade.

Agencijski radnik, prema predlogu zakona, ne može biti "iznajmljen" više od dve godine istom poslodavcu po ugovoru na određeno vreme. Naime, ako je angažovan u istoj firmi duže od dve godine, agencija mora sa radnikom da zaključi ugovor na neodređeno vreme.

Isto radno vreme, naknada i uslovi na radnom mestu

Ovaj Predlog zakona takođe predviđa da zaposleni preko agencije za vreme privremenog rada kod poslodavca ima pravo na jednake uslove kao i svi drugi direktno zaposleni u istom preduzeću. To znači da radnik koji je angažovan preko agencije ima isto radno vreme, uslove i elemente za obračun i isplatu zarade kao takozvani uporedni zaposleni. Ako kod poslodavca nema zaposlenog na istim poslovima, u predlogu se navodi da se "ustupljenom zaposlenom ne može odrediti niža osnovna zarada od osnovne zarade radnika kod poslodavca u istom stepenu stručne spreme, odnosno nivou kvalifikacije".

Sindikati: Zakonom se izlazi u susret korporativnom kapitalu

Prema utisku sindikata, poslodavcu ovaj predlog zakona "ide na ruku" znatno više nego radniku, što je i jedan od razloga zbog kojeg mu nisu dali svoju saglasnot.

Sindikati su, kako za "Blic Biznis" kaže predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković, nevoljno pristali na ovakvu vrstu zapošljavanja, ali nisu podržali ovaj Predlog zakona.

"Jasno je da je bolje regulisati neku pojavu i postaviti jasne principe, ali ljudi moraju da znaju da sindikati nisu podržali ovaj Predlog zakona o agencijskom zapošljavanju. Pod uslovom da je neko stalno zaposlen u agenciji, poslodavac može svih 100 odsto radnika da primi po tom osnovu. Nema nikakvog ograničenja da li su to javne službe ili kompletan privatni sektor. Time se pre svega izlazi u susret interesima korporativnog kapitala, jer ne mora 'da se bakće' sa prijemom ljudi, već ih samo uzme po povoljnim uslovima i kada mu ne trebaju vrati ih agenciji", objašnjava Stojiljković.

Prema njegovim rečima, tu postoji velika mogućnost korupcije i manipulacije.

"Recimo ako poslodavac ima jednog zaposlenog i prijavi minimalni kapital, na osnovu 'veza' dobije ogroman projekat, onda angažuje ljude iz agencije o kojima uopšte ne mora da brine. U tom slučaju nema ništa sa domaćim radnikom ili zakonodavstvom u tom okviru", kaže Stojiljković.

On tvrdi da je od početka cilj sindikata bio da se prihvati nužnost takvog zapošljavanja, jer postoje poslovi koji nisu stalnog karaktera, ali da se to mora ograničiti i da ti radnici imaju prava.

"Formalno postoji garancija da moraju da imaju sva prava kao i oni koji su stalno zaposleni kod poslodavca, ali u praksi se neće realno ostvarivati sindikalna prava", ističe Stojiljković.

Unija poslodavaca: Radnik ima jednaku sigurnost, ali će biti manje radnika "za stalno"

Kako za "Blic Biznis" objašnjava predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković, radniku zaposlenje u agenciji na neodređeno vreme pruža jednaku sigurnost kao da je zaposlen u bilo kom drugom preduzeću.

Atanacković smatra da će ipak biti manje onih koji su zaposleni "za stalno", ali da će za njih u potpunosti važiti Zakon o radu.

"Verovatno je da će agencije birati da za stalno zaposle one za čijim radom postoji veliko interesovanje. Jer ako otkaže jedna firma, čeka ga druga. Taj period između poslova, tačnije kada poslodavac otkaže radnika, to je rizik agencije, tako da nisam siguran da će biti mnogo zaposlenih na neodređeno", ističe on.

Kako Atanacković objašnjava, u određenim sezonskim poslovima, kada poslodavcu manjka radnika, značiće mu što može iz agencije da angažuje onoliko radnika koliko mu je potrebno i na određeni period.

Na pitanje da li je moguće da poslodavac sve radnike prebaci na agencijsko zapošljavanje, kao što se već dešavalo u nekim firmama, Atanacković kaže da nije siguran da bi se to poslodavcu u ovom slučaju isplatilo jer će "radnik koji će u agenciji biti zaposlen na neodređeno verovatno biti skuplji". Ipak, Unija poslodavaca smatra da je bolje da postoji bilo kakav zakon, koji se možda kasnije može i menjati, nego nikakav, ocenjuje Atanacković.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE