Obrenovac, 04.06.2020

ŠTA AKO NAM NESTANE NAFTE?


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 08.09.2019.
Vlada Srbije ima krizni plan

Foto:Thinkstock
Vlada Srbije utvrdila je krizni plan za slučaj da dođe do ugrožavanja sigurnosti snabdevanja energijom i energentima u našoj zemlji. Cilj plana je da uspostavi procedure i postupke tokom krize u snabdevanju naftom i derivatima nafte, odnosno energijom i energentima.

U Uredbi o utvrđivanju Programa mera u slučaju kada je ugrožena sigurnost snabdevanja energijom i energentima - Krizni plan, koja će stupiti na snagu 12. septembra, navodi se da bi neplanirani prekid rada Rafinerije Pančevo predstavljao najozbiljniju pretnju sigurnosti snabdevanja srpskog naftnog tržišta.

Precizirano je da se krizne mere sprovode i usled prekida ili naglog pada u snabdevanju sirovom naftom i/ili derivatima nafte zbog međunarodnih ekonomskih ili političkih tenzija, kao i u slučaju lokalnog ili regionalnog prekida u logističkom lancu snabdevanja zbog elementarnih nepogoda, velikih industrijskih nesreća ili građanskih nemira.

Takođe, Uredbom koja je objavljena u "Službenom glasniku" navodi se da se krizne mere primenjuju i u slučaju naglog skoka potražnje za derivatima nafte usled supstitucije energenata izazvane poremećajem u snabdevanju prirodnim gasom ili električnom energijom, neplaniranog prekida protoka nafte kroz naftovode JANAF i Javnog preduzeća Transnafta i izuzetno visokog ili niskog nivoa Dunava koji ograničava isporuku goriva baržama.

Mere za hitno postupanje Srbije aktivirale bi se u i slučaju da poremećaj u snabdevanju utiče i na susedne zemlje, kao što su Austrija, Bugarska, Mađarska i Rumunija.

Uredbom, koju je Vlada Srbije usvojila 28. avgusta, precizirano da će se krizne mere razmatrati jedino u slučaju ozbiljnog poremećaja u snabdevanju naftom i derivatima nafte, a ne u situacijama kada je osnovna svrha da se utiče na cene derivata nafte ili da se pruži podrška određenom snabdevaču da stekne prednost na tržištu.

Program se odnosi na sirovu naftu, goriva za motorni pogon (bezolovni benzin, gasno ulje, mlazno gorivo, tecni naftni gas - TNG), gasno ulje ekstra (lako), kao i ulja za loženje, a ne obuhvata ostale proizvode kao što su gorivo za bunkerisanje, primarni benzin i maziva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE