Obrenovac, 06.04.2020

POBEDNIK SE DO SRETENJA VRAĆA NA KALEMEGDAN


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 09.01.2020.
Završeni su delikatni radovi na konzervaciji stuba i postamenta statue

Foto:Snežana Krstić/RAS Srbija
Po završetku radova, a svakako pre Dana državnosti, kada to dozvole vremenske prilike, skulptura Pobednika biće vraćena na postament, izjavio je za RTS zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, prilikom posete smederevskom vajaru Zoranu Kuzmanoviću u čijem se ateljeu restaurira spomenik.

Posle 91 godine od postavljanja, izvedeni su najveći i najobuhvatniji radovi na restauraciji Pobednika.

Završeni su delikatni radovi na konzervaciji stuba i postamenta statue, a prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, sledi postavljanje dela noseće konstrukcije skulpture na vrhu stuba kako bi Pobednika dočekali potpuno spremni.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da je bilo vreme da se ova statua obnovi, da se sačuva, da bude bolje obezbeđena i "ona će sada ponovo da čuva naš grad".

"Možda i nismo mogli da doživimo Pobednika na taj način na koji sada možemo da ga doživimo kada ga ovde gledamo pored sebe. Zato je moj poziv Beograđanima, da kada budemo vraćali Pobednika, dođu i pogledaju ga još jednom jer će ponovo biti na svom postamentu i gledaće sa visine", rekao je Vesić.

U ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića završeno je zatvaranje i zavarivanje svih otvora od metaka i gelera, kao i ugradnja prohromske konstrukcije unutar skulpture, kroz obe noge, trup, desnu ruku i mač.

Detalje tehničkog rešenja oslanjanja figure uradio je Građevinski fakultet, a to rešenje obezbediće trajnu i sigurnu vezu između skulpture i stuba. 

"Ono što je ostalo još, to su sitne prepravke na samoj bronzi i radovi na konsolidaciji patine. Patina se sada ujednačava i priprema se za postavljanje skulpture. Najveći izazov je  rešavanje statike. Sada je obezbeđena sa najvećim stepenom sigurnosti", rekao je vajar Zoran Kuzmanović.

Restauracija Pobednika počela je 3. septembra, a sa postolja je skinut 10. oktobra 2019. godine. Za obnovu spomenika Grad Beograd izdvojio je 26 miliona dinara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE