Obrenovac, 04.07.2020

KAŽITE - DRAGIČKA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 09.06.2019.
Ovo je finalna trasa BG metroa, a evo kada da kupite kartu...

Foto:Shutterstock
Francuska kompanija Egis, prema Ugovoru sa Gradom Beogradom, završila je Generalni projekat i Prethodnu studiju opravdanosti za Metro linije 1 i 2 Beograda.

Kako prenosi eKapija, finalni izveštaj je prihvatila gradska Komisija za sprovođenje te faze projekta.

Prema njegovim rečima senior inženjera mostogradnje i građevinarstva u toj francuskoj kompaniji Gorana Tadića usvojene su sledeće trase: Linija 1, Železnik - Mirijevo, dužine 21,3 km, sa 23 stanice i Linija 2, Železnička stanica Zemun - Mirijevo, dužine 19,2 km, sa 20 stanica.

"Uglavnom je predviđena podzemna trasa, sem u Makiškom polju, gde bi trasa Linije 1 bila na nasipu prosečne visine dva metara. Dve linije se ukrštaju i imaju denivelisane podzemne stanice na Savskom Trgu, gde je omogućen prelaz putnika sa jedne na drugu. U Mirijevu su planirane paralelne stanice za obe linije. Predviđen je tunel ispod Save za Liniju 2. Deo Linije 2 na Novom Beogradu je moguće izgraditi i na vijaduktu" navodi Tadić.

U prvoj fazi radova bi se, kaže, verovatno gradio deo Linije 1 od Železnika do Karaburme.

Gradnja metroa počeće u Železniku, prve dve linije ukrstiće se na Savskom trgu i u Mirijevu, trasa ka Novom Beogradu ići će kroz tunel ispod Save, a prvu vožnju mogli bismo da očekujemo 2025. godine.

Stanko Kantar, direktor JKP “Beogradski voz i metro”, kaže da će i u metrou važiti "Bus plus" kartice.

"Metro će biti u sistemu naplate prevoza, cene pojedinačnih i pretplatnih karata će biti skuplje, ali to sigurno neće biti neko dramatično povećanje", zaključuje prvi čovek JKP “Beogradski metro i voz”.

Portal eKapija podseća da je Vlada Srbije nedavno formirala Radnu grupu za realizaciju projekta "Izgradnja beogradskog metroa", čiji je zadatak da s kineskom kompanijom Power Construction Corporation of China (POWERCHINA) pripremi prihvatljiva tehnička, komercijalna i finansijska rešenja za realizaciju tog projekta.

Krajem decembra 2018. godine, navodi eKapija, odlukom skupštine Grada Beograda osnovano je preduzeće za izgradnju metroa, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić tada je izjavio da će ukupna vrednost radova iznositi 3,6 mijarde evra, od čega će prva faza koštati 1,3 milijarde evra.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE