Obrenovac, 10.04.2020

CELODNEVNA NASTAVA U VIŠE OD 200 USTANOVA


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 10.04.2019.
U školi po ceo dan, uz besplatan ručak

Foto:D.Dozet
Škole u kojima đaci nastavu pohađaju u jednoj smeni ubuduće neće vrata zatvarati u jedan sat po podne. U njima će biti organizovan dopunski rad u okviru koga će deca od prvog do osmog razreda imati dodatne aktivnosti. Sa lokalnim samoupravama ili sa školom biće napravljen dogovor da se deci obezbedi obrok, a sve to će biti besplatno.

Ovo je rekla Jasmina Đelić, načelnik Odeljenja za koordinaciju rada školskih uprava Ministarstva prosvete, pojašnjavajući šta podrazumeva koncept celodnevne nastave, odnosno novi pristup u organizaciji jednosmenskog rada škole koji će postepeno početi da se uvodi od septembra.

Ona ističe da će dodatne aktivnosti podrazumevati da deca uče predmete koje pohađaju u školi, da rade domaće zadatke, imaju časove informatike i stranih jezika, da se bave sportom, razvijaju preduzetnički duh, zadrugarstvo, gde za to ima uslova... Za sve to biće angažovani nastavnici.

Radna grupa koja se bavi ovim poslom ima zadatak da predloži različite aktivnosti i programe koji se mogu realizovati novim pristupom u organizaciji jednosmenskog rada škole, a do sada je, kaže Jasmina Đelić, predloženo 37 aktivnosti.

Kako ističe Đelić, napravljen je dogovor sa 210 škola da uđu u ovaj pilot-projekat, i sve ispunjavaju potrebne uslove - rade u jednoj smeni, imaju odgovarajući prostor...

Pojašnjavajući kako će izgledati, na primer, dodatno muzičko obrazovanje, Jasmina Đelić ističe da će u seoske sredine koje nemaju muzičku školu dolaziti nastavnici muzike iz gradskih muzičkih škola i dva puta nedeljno držati časove solfeđa ili učiti decu da sviraju neki instrument.

Ovaj koncept celodnevne nastave ni na koji način se neće kositi sa sadašnjim konceptom, koji podrazumeva produženi boravak za decu u školama koje ga organizuju, niti sa celodnevnom nastavom koja se odvija u nekim školama.

Jasmina Đelić pojašnjava razliku:

- Produženi boravak organizuje se za decu koja idu u niže razrede osnovne škole i sa njima radi učiteljica koja nema veze sa njihovom "glavnom" učiteljicom. Koncept celodnevne nastave, međutim, podrazumeva da mogu da je pohađaju sva deca od prvog do osmog razreda, dodatne časove drže im nastavnici koji će za to biti angažovani, a i mlađa deca koja idu u boravak, ukoliko to žele njihovi roditelji, moći će da učestvuju u dodatnim aktivnostima. Novi koncept, takođe, ne treba mešati ni sa celodnevnom nastavom koja se drži u nekim školama, gde deca imaju dva časa pre podne i dva časa po podne, koje drže dve različite učiteljice.

NOVINA U INTERESU RODITELjA

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je nedavno da je suština novog koncepta interes učenika, ali i roditelja:

- Imamo u vidu da je radno vreme roditelja u velikom broju od devet do 17 časova, a nekada i duže. Zašto bi deca došla kući u 12.30 ili 13 časova i posle bila izložena ulici? Roditelj ne zna da li je dete učilo, da li je otišlo među loše društvo, da li se potuklo...

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE