Obrenovac, 03.04.2020

ZAPOSLENI ĆE PRAVDATI PREVOZ DO 20. U MESECU


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 11.01.2020.
Ko neće markicu, moraće da donese račune za GSP ili benzin

Foto:Dado Đilas
Mnogi poslodavci ovih dana obaveštavaju zaposlene da treba da donesu račune za gradski prevoz ili benzin, ako na posao dolaze svojim automobilom.

Nadoknada se isplaćuje na kraju meseca, a ne na početku, jer se računi donose do 20. u mesecu. Po Zakonu o radu svi poslodavci moraju da isplate prevoz zaposlenima.

Poslodavci imaju tri mogućnosti. Jedna je da se donesu računi o dopunama "Bus plus" kartica i računi za gorivo. Za iznose do 3.914 dinara ne plaća se porez, a sve preko toga oporezuje se 10 odsto.

Druga mogućnost je da se sa gradskim prevoznikom postigne dogovor da se "Bus plusu", na primer, plati direktno za sve zaposlene. Treća mogućnost je da se prevoz isplaćuje kao zarada. Zaposlenima se trošak za prevoz refundira na kraju, a ne na početku meseca.

U javnim preduzećima se sve to radi od februara prošle godine. Ivanka Milošević iz Gradskog sekretarijata za javni prevoz kaže da se efekti vide.

"Prodaja pretplatnih karata u decembru u odnosu na februar 2019. uvećana je za više od 7.000 komada za nova pravna lica koja su pristupila sistemu i direktno uplaćuju pretplatne karte preko Bus-plusa", navodi Miloševićeva.

Očekuje da će se poslodavci opredeliti da plate naknade za dolazak zaposlenih kupovinom pretplatnih karata, pogotovo jer mogu ostvariti popust do 25 odsto, u zavisnosti od toga koliko pretplatnih karata kupe.

Ivanka Milošević kaže da su procene da više od 200.000 zaposlenih koristi javni prevoz, a ne kupuje pretplatne karte, pa je budžet oštećen za šeststo miliona dinara mesečno.

"Ako bi se prodaja povećala za 100.000, svake godine bi se moglo kupiti 180 novih vozila, što bi značilo da bi se za četiri do pet godina potpuno obnovio vozni park GSP-a", navela je Ivanka Milošević.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE