Obrenovac, 29.01.2020

USKORO STIŽE POVIŠICA


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 11.04.2019.
Penzije će biti veće za par hiljada dinara

Foto:Alo!/Rajko Ristić
Čekovi najstarijih sugrađana mogli bi u proseku da budu uvećani za 1.500 do 2.000 dinara kada Vlada Srbije usvoji novi metod za usklađivanje njihovih primanja, a najverovatnije će se primeniti model po kome će rast primanja najstarijih zavisiti od rasta inflacije.

Momo Čolaković iz PUPS-a objašnjava da odluka o načinu usklađivanja penzija još nije doneta i da na tome trenutno rade ministarstva finansija i rada.

- Savezi penzionera Vojvodine i Srbije dali su svoje predloge, takođe i Fiskalni savet - kaže on.

- Najbliži smo rešenju da se primanja najstarijih usklađuju spram troškova života i rasta BDP. I to bi, po mom mišljenju, bilo najbolje.

On objašnjava da ako, na primer, BDP bude 3,5 odsto, čekovi bi se usklađivali sa iznosom iznad dva procenta, tj. uvećali bi se za 1,5 odsto. Formula još nije utvrđena, ali smatra Čolaković, savezi penzionera bi tim povodom trebalo malo "da pritisnu nadležna ministarstva".

- Ako bi penzije zavisile od inflacije i BDP, to bi u današnjoj situaciji moglo da bude oko pet procenata - kaže Čolaković. To znači da bi, prema trenutnim parametrima, iznos na čeku mogao da bude veći i do 2.000 dinara.

Dodatak na najniže penzije od pet odsto, koji je u novembru prošle godine počelo da prima više od 1,3 miliona penzionera u Srbiji, važiće i cele ove godine.

Na njega imaju pravo penzioneri čija primanja od decembra prošle godine zaključno sa novembrom 2019. iznose najviše 34.004 dinara. Povišica će se isplaćivati zaključno sa novembarskom penzijom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE