Obrenovac, 04.06.2020

NI KAZNA NE POMAŽE


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 12.06.2019.
Svaki šesti Beograđanin gleda u telefon dok prelazi ulicu

Foto:Depositphotos
Čak 15,8 odsto Beograđana koristi mobilni telefon, ili ima slušalice u ušima dok prelazi ulicu, što je zakonom zabranjeno. Stručnjaci ističu da se tako drastično smanjuje mogućnost izbegavanja saobraćajne nesreće.

Kazna za korišćenje telefona ili slušalica tokom prelaska pešačkog prelaza je 3.000 dinara. Načelnik Uprave saobraćajne policije za Beograd Dragan Bogosavac kaže za RTS da ta kazna možda nije visoka, ali da je korišćenje telefona starahovito opasan faktor koji utiče na bezbednost.

Indikatori bezbednosti saobraćaja za 2018. godinu za Beograd pokazuju da čak 15,8 građana čini taj prekršaj. Represija nije dovoljna da bi pešaci prestali to da čine, potrebna je i prevencija – kampanje i akcije koje će pomoći građanima da shvate da je korišćenje telefona izuzetno opasna stvar.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja ističe da pešaci treba da budu svesni da je pešački prelaz deo kolovoza.

"Pešaci su na prelazu gosti, imaju prednost, ali ne mogu da se ponašaju kako hoće. Niko ne želi da ga udari tona i po metala. Treba izdržati 10, 15, 20 sekundi i zamoliti sagovornika da sačeka na vezi i odloži gledanje društvenih mreža", rekao je Okanović.

Apelovao je na roditelje da razgovaraju sa decom i da im objasne koliko je opasno gledati u telefon. "Niko ne može da pazi koliko mi sami, ali ako gledaju telefon, onda im se mogućnost izbegavanja nesreće značajno smanjuje", zaključio je Okanović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE