Obrenovac, 04.04.2020

NAPLATA ULASKA VOZILA U CENTAR BEOGRADA


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 12.12.2019.
Par - nepar ili nešto treće?

Foto:David Ramos/Staff/Getty images/Ilustracija
Beograd je proteklog vikenda bio među najzagađenijim gradovima na svetu, a mnogi su za to okrivili nepovoljne vremenske uslove, ložionice, fabrike i saobraćaj.

Kako piše "Blic", svi se slažu da je da na ulicama Beopgrada ima previše automobila, kao i oko toga da bi tajk broj trebalo smanjiti bar u centralnom gradskom jezfgru. Međutim, ne slažu se oko toga kako to učiniti.

Predlog broj 1: Zelena nalepnica

Krsto Lipovac, profesor Saobraćajnog fakulteta, kazao je nedavno za TV Prva da u nekim zemljama postoji sistem tzv. zelenih nalepnica. "Postoje instrumenti kao što su zabrane ulaska u centar za vozila koja nemaju zelenu nalepnicu. Sa druge strane, različitim merama kojima destimulišemo ljude da dođu u centar sa autom, daleko se više može uraditi na sprečavanju zagađenja nego zabranom ove dve vrste motora", rekao je on.

Njegov kolega Milan Vujanić, međutim, tvrdi "da bi na ovaj način bila ugrožena ljudska prava". "Takva mera bi bila diskriminatorska i svaki građanin bi imao pravo da presavije tabak i tuži. Ne znam kako bi se to moglo izvesti", kaže Vujanić.

Predlog broj 2: Par - nepar

"Blic" podseća da su sredinom jula 2016. zbog visoke zagađenosti vazduha čelnici Pariza odlučili da uvedu sistem par-nepar. Jednog dana samo građani kojima se tablica završava na parni broj imaju pravo da voze u vreme najvećih gužvi, dok drugog dana voze samo oni sa neparnim brojem.

"Moguće je uvesti i sada sistem par-nepar, ali ćete imati problem da narodu objasnite zašto to radite. Ko će meni koji sam kupio automobil kazati nemoj da voziš", kaže Vujanić.

Sa njim se slaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja. "Ne bi ništa značilo uvođenje sistema par-nepar jer se automobili ne bi delili po gorivu koje troše, već po tablicama. Tako bi se u isti koš stavljala vozila koja na primer troše dizel gorivo i metan, a nije prihvatljivo da oni koji manje zagađuju, budu u istom košu sa onima koji jako zagađuju", istakao je Okanović.

Predlog broj 3: Naplata ulaska

U maju ove godine Grad Beograd je raspisao tender za izradu studije “Upravljanje saobraćajem u Beogradu kroz model tarifiranja pristupa centralnoj zoni”. Međutim, pod pritiskom javnosti ona je brže-bolje povučena.

Kako je stajalo u dokumentu, veliki broj gradova u svetu, poput Londona, Singapura, Stokholma, Milana, problem su rešili na ovaj način.

"Ukoliko bi svi mogli ući u centralnu zonu ako plate, naplata ulaska se čini kao najbolje rešenje. Time bismo oslobodili centar, smanjili zagađenje, ulice bi bile prohodnije, a javni prevoz bi lakše funkcionisao", objašnjava Vujanić.

Predlog broj 4: Druga rešenja

Stručnjaci se slažu da bi država trebalo da podstiče kupovinu ekoloških vozila. "Jedan od problema je što ne postoje podsticaji za kupovinu vozila koja manje zagađuju okolinu", kaže za "Blic" Damir Okanović.

Ovo potvrđuje i profesor Vujanić.

"Bolje bi bilo da stimulišete registraciju vozila sa evro 5 i evro 6 motorom. Država bi trebalo da omogući 50 odsto manje plaćanje, ali i smanjivanje akcize na plin", jasan je Vujanić, koji dodaje da bi rešenje moglo biti da ukoliko imate tri putnika u vozilu, možete da koristite žutu traku.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE