Obrenovac, 24.01.2020

ŠIRI SE LISTA NESAVESNIH POSLODAVACA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 14.08.2019.
Za tri nedelje 32 inspekcije po prijavi trudnica

Foto:Depositphotos
Od 22. jula kada je otvorena besplatna linija za prijavu nepravilnosti izvršena su 32 inspekcijska nadzora povodom prijema 172 telefonske prijave.

U protekle tri nedelje primljene su prijave u vezi sa zaštitom materinstva, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta.

Kako je saopštilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, prema uvidu u evidenciju Inspektorata za rad, od ukupnog broja pristiglih prijava validno je 114, a najviše se odnose na nedostavljanje obračuna zarada i naknade zarada, neisplaćivanje naknada zarada za vreme trudničkog bolovanja, u periodu porodiljskog odsustva i tokom odsustva sa rada radi nege deteta, kao i na otkaz ugovora o radu zaposlenim trudnicama.

Inspekcija rada je na osnovu pristiglih prijava, koje se odnose na 16 zaposlenih trudnica i 47 porodilja, donela pet zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog nezakonitog otkaza ugovora o radu, nedostavljanja obračuna zarada i naknada zarada, kao i zbog neisplaćenih naknada zarada.

Podaci o preduzetim merama protiv dva poslodavca (dva zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i nalažene tri mere) objavljeni su na spisku koji se nalazi na sajtu Ministarstva, u okviru kategorije "Registri“, kao što je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević obećao javnosti prilikom otvaranja pomenute besplatne telefonske linije, dodaje se u saopštenju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE