Obrenovac, 24.02.2020

JURIŠ NA ŠALTERE


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 15.04.2019.
Stiže novac na račune građana Srbije

Foto:Alo!/Dejan Briza
Vlasnicima besplatnih akcija aerodroma "Nikola Tesla" dividende će biti isplaćene 16. aprila po 1.300 dinara. Više od dva miliona građana zadržalo je besplatne akcije aerodroma.

Tržišna vrednost akcija Aerodroma "Nikola Tesla" u 2018. godini kretala se od 1.600 do 1.900 dinara a trenutna tržišna cena je 850 dinara. Svi akcionari koji su bili vlasnici akcija aerodroma na dan 31.12.2018. imaju pravo na dividendu.

Branisalav Jorgić iz brokerske kuće "Jorgić" kaže da imamo interesantnu situaciju da je dividenda koja je 1.300 dinara po jednoj akciji značajno veća od same cene akcija koja je 850 dinara.

- To nije uobičajena situacija, pa se nameće pitanje kako će se kretati dividenda u budućnosti. Buduća dividenda za akcije aerodroma Nikola Tesla, će zavistiti od godišnje koncesione naknade koju će aerodrom dobijati, ali to neće biti ni iz daleka tako veliki iznos dividende kao što iznosi za 2018. godinu - rekao je Jorgić.

Inače je iskustvo brokera da cene akcija rastu do isplate dividendi a da nakon toga padaju.

Jorgić kaže da je NIS do sada redovno isplaćivala dividendu a za ovu godinu još nije doneta odluka ali s obzirom na najavljene rezultate poslovanja verovatno da će se vršiti isplata dividende.

- Što se tiče "Telekoma", još nije doneta odluka o terminu i iznosu dividende ali imajući u vidu pozitivne rezultate poslovanja očekuje se isplata dividende - smatra Jorgić.

Pre pune decenije četiri miliona građana je dobilo pet akcija NIS-a, jednu aerodroma, sedam Akcionarskog fonda i 31 akciju "Telekoma". U međuvremnu, više od dva miliona akcionara je prodalo akcije aerodroma i NIS-a.

Jorgić ističe da je kod "Telekoma" situacija malo drugačija imajući u vidu da se te akcije ne kotiraju na Beogradskoj berzi, tako da sami akcionari nisu imali priliku da na organizovanom tržištu prodaju te akcije.

Broj akcionara se kreće oko četiri miliona, kaže broker.

Cena besplatnih akcija NIS-a Srbije postignuta na prethodnom berzanskom trgovanju je 736 dinara. Prodaju se odlaskom na šalter pošte. Uz ličnu kartu, vlasnici akcija određuju cenu i novac dobijaju u roku od tri-četiri dana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE