Obrenovac, 06.07.2020

DA LI KOMUNALNA MILICIJA IMA PRAVO NA POLICIJSKU SIRENU?


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 16.09.2019.
Stručnjaci i nadležni se ne slažu po ovom pitanju

Foto:Beoinfo
Da li Komunalna milicija ima pravo da na svojim službenim vozilima ima policijsku sirenu, pitanje je koje je pre nekoliko dana zapalilo društvene mreže. Dok nadležni tvrde da je sve po propisima, stručnjaci uveravaju da postoji i "druga strana medalje".

Nedavno je, naime, Beokom servisu upućeno pitanje "Zbog čega Komunalne milicija ima policijsku sirenu". Nedugo zatim stigao je odgovor Sekretarijata za poslove komunalne policije u kome se detaljno objašnjava kakvu opremu po zakonu koriste komunalci.

- Odlukom o boji i načinu označavanja vozila i plovila i opremi Komunalne policije, propisano je da opremu vozila Komunalne policije čini svetlosna signalizacija ugrađena na najvišem delu vozila u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima, koja se sastoji od jednog ili dva žuta rotaciona svetla ili od dva izvora treptućeg svetla žute boje integrisana u krovnu konzolu na kojoj se sa prednje i zadnje strane nalazi natpis "Komunalna policija" i koja može biti opremljena i uređajem s mogućnošću ispisivanja naređenja, ugrađen uređaj za davanje zvučnih znakova u nizu tonova različitih visina s mikrofonskom kombinacijom, kao i ugrađen kolski radio-uređaj za prijem i predaju na frekvencijama koje korisni Komunalna policija - stoji u odgovoru.

Međutim, u međuvremenu se na društvenim mrežama oglasio i Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, koji kaže da "nije baš siguran da je takva odluka u skladu sa važećim zakonom".

- Nisam siguran da je citirana odredba gradske odluke kao podzakonskog akta u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima. Pravo na takvu zvučnu signalizaciju imaju samo vozila vojske, policije, vatrogasaca, Hitne pomoći, BIA i VBA (član 106. i 108. ZBS) - stoji u odgovoru Okanovića.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE