Obrenovac, 11.08.2020

KLIMA 'PALI' RAČUNE


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 19.06.2019.
Evo koliko će rashlađivanje uvećati iznose na uplatnicama za struju

Foto:Thinkstock
Visoke temperature ovih dana naterale su mnoge građane da ukljućuju svoje klima-uređaje, a o paprenim junskim računima za električnu energiju razmišljaće kada sledećeg meseca stignu uplatnice. Trebalo bi da znaju da se na računima onih domaćinstava koja su se čitavog meseca protiv tropskih vrućina "borila" uređajima za rashlađivanje, može naći i po 4.000 dinara više.

Zbog velikih vrućina, majstori za klima-uređaje su prethodnih dana imali pune ruke posla. Na njihov dolazak čeka se i po nekoliko dana, a "za ruke" valja pripremiti barem 2.500 dinara. Oni koji su svoje uređaje pripremili za leto, mogu da se rashlade, ali treba i da se pripreme za veće račune.

- Upotreba klima-uređaja u stanu može znatno da utiče na potrošnju, a time i na račun za električnu energiju - naglašavaju stručnjaci za energetiku. - Visokoenergetski efikasan klima-uređaj troši u proseku kilovat-čas električne energije za sat rada. Za 12 sati rada, račun raste na skoro 106 dinara, a mesečno na 3.155 dinara. Kada se uračunaju akciza i PDV, trošak nastao zbog rashlađivanje premašuje 4.000 dinara.

U "Elektroprivredi Srbije" naglašavaju da količina električne energije koju potroši jedan klima-uređaj zavisi od njegove snage.

- Tako uređaj za rashlađivanje snage jedan kilovat-čas, koji se svakog dana u mesecu koristi po pet sati, potroši 150 kilovat-časova - kažu u EPS-u.

Kako se klima-uređaju uključuju uglavnom tokom dana, potrošači moraju da znaju da će te potrošene kilovate plaćati po dnevnoj, skupljoj tarifi. Cena, naravno, zavisi od zone u kojoj kao potrošači pripadaju. Tako je kilovat-čas u zelenoj zoni, koja predviđa potrošnju do 350 kilovata, u višoj tarifi šest dinara. U plavoj zoni, gde je limit 1.600 kilovata, cena je devet dinara, a duplo više je u crvenoj zoni, gde spada najveća potrošnja, veća od 1.600 kilovata.

Koliko su ove temperature uticale na potrošnju električne energije u Srbiji, i da li je došlo do njenog rasta, ne može se saznati u EPS-u, jer tvrde da su oni samo jedan od snabdevača na tržištu. Upućuju na "Elektromreže Srbije", jer, kako tvrde u EPS, jedino oni raspolažu podacima o ukupnoj potrošnji elelektrične energije na nivou Srbije.

DVA TIPA

Dugogodišnji majstor za rashladne uređaje Marko Ranić objašnjava da postoje dve vrste klima-uređaja. Najveći broj građana ima takozvani fiks spid aparat, koji troši 1,3 kilovata na sat.

- Drugi tip su klima-uređaji inverter tehnologije, koji troše mnogo manje struje - kaže Ranić. - Ovakav uređaj od 12.000 BTU jedinica u vrućem stanu u početku troši 1,3 kilovata, dok ne postigne zadatu temperaturu. Kada to uradi, smanjuje potrošnju i potom troši vrlo malo.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE