Obrenovac, 01.06.2020

STUDENTI HOĆE DA IM SE UVEDE FIZIČKO


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 20.10.2019.
Sa novom akademskom godinom, za studente je počela i nova sezona sportske lige

Foto:Oliver Bunić/RAS Srbija
Sveukupni pobednik lige studenata Univerziteta u Beogradu u protekloj akademskoj godini je Fakultet organizacionih nauka. Međutim, većina studenata se ne bavi sportom, jer ga kao predmeta, izuzev na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, nema.

Sporta kao predmeta nema na fakultetima od 1998. godine. Danas uglavnom egzistira kroz sportska društva fakulteta i aktivnosti studentskog parlameta, navodi RTS.

- Mi bismo zaista voleli da imamo segment gde ćemo se baviti fizičkom aktivnošću, jer mislim da je to neophodno za studente koji su i pod stresom, uče, tako da bi to bio dobar izduvni ventil u ovom trenutku, ali bojim se da u trenutnim planovima i programima studijskih programa ne verujem da ima mesta za takav jedan predmet - kaže Danilo Potparić, student prorektor Univerziteta u Beogradu.

Dok je postojalo, rekreativno bavljenje sportom brucoša pokrivalo je Ministarstvo prosvete. Danas takvih mogućnosti nema, kažu profesori.

- Radimo na nekim modelima koji bi obezbedili malo podrška ministarstva, malo podrška fakulteta, malo doprinos studenata, da na taj način vratimo rekreativni sport. Jer naravno da je vrhunski sport značajan, ali za zdravlje nacije važno je da se steknu navike zdravog življenja i redovnog bavljenja sportom - navodi prof. Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu.

Pre tri godine osnovano je Sportsko udruženje Univerziteta u Beogradu.

- Mi apsolutno radimo na tome da u narednih nekoliko godina se u nomenklaturu predmeta implementira izborni predmet sport. Naravno, da bismo to uspeli mi moramo promovisti univerzitetski sport - ističe za RTS Miloš Obradović, sportski direktor Univerzitetskog sportskog saveza Srbije.

Na našem najstarijem i najvećem univerzitetu u futsalu, košarci, odbojci, rukometu, američkom fudbalu, šahu takmiči se oko 3.000 akademaca.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE