Obrenovac, 10.04.2020

PRED PENZIJU KLIZNO RADNO VREME


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 21.03.2019.
Istraživanje o međugeneracijskim stavovima moglo bi da promeni položaj starijih u Srbiji

Foto:Depositphotos
Naš narod ima bolje mišljenje o starima nego o mladima, za koje se misli da ne doprinose društvu. Takođe, penzioneri manje finanansijski pomažu potomcima nego što se misli, pokazalo je istraživanje Crvenog krsta Srbije.

Kako razbiti predrasude i podstaći međugeneracijsku saradnju - bio je najvažniji motiv istraživanja koje je sproveo Crveni krst Srbije u saradnji sa Centrom za odgovornu akciju i uz podršku kabineta ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavice Đukić Dejanović.

- Živimo u društvu koje se ubrzano menja, i demografski podaci pokazuju da evropsko stanovništvo ubrzano stari - kaže Slavica Đukić Dejanović. - Za dve decenije trećina stanovništva biće starija od 60 godina, a istraživanje će nam pomoći da predložimo rešenja za budućnost. Treba razmišljati o kliznom radnom vremenu za ljude pred penzijom, koji bi radili kraće ili od kuće. Međugeneracijska solidarnost je neophodna i zbog transfera znanja, pa bi kao profil zaposlenih trebalo uvesti mentorstvo.

Ministarka Đukić Dejanović veruje da svaka generacija mora da nađe svoje mesto u društvu. Kao što stari treba da prenose znanje i iskustvo, tako će i mladi obučavati ljude u poznim godinama novim tehnologijama, jer je neophodno celog života učiti.

- Istraživanje je pokazalo da nam je međugeneracijska saradnja potrebnija više nego ikada ranije, jer ne treba govoriti o generacijama, već o zajedničkim interesima - naglašava ministarka Đukić Dejanović. - Razvoj jednog društva nije moguć ukoliko podelimo naše zajednice po generacijama i po različitim aktivnostima. Potrebno je da razvijemo međuzavisne i multigeneracijske zajednice, u kojima ćemo učiti jedni od drugih.

Istraživanje "Međugeneracijska razmena i stavovi" sprovedeno je u decembru prošle i u januaru ove godine u deset opština u Republici Srbiji.

U istraživanju su učestovale 753 osobe različitih generacija. Pored ostalih pitanja, ispitanici su odgovorili i na pitanje da li stariji predstavljaju opterećenje za ekonomiju svoje države. Ohrabruje to što 68 odsto mladih, 80 odsto sredovečnih i 76 odsto starijih smatra da ta tvrdnja nije tačna.

OLAKŠICE ZA BRIGU O ČLANU PORODICE

U najskorije vreme biće promenjen i pravni okvir koji će dati olakšice zaposlenima koji brinu o ostarelom članu porodice.

Briga o starom članu zajednice je velika pomoć državi koja, zahvaljujući brižnom potomku ili rođaku, ne mora da preuzme obavezu o nemoćnoj osobi. Brižnim zaposlenima koji su preuzeli na sebe obavezu biće skraćeno radno vreme ili će dobiti neke druge olakšice.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE