Obrenovac, 21.02.2020

TRŽIŠTE NEKRETNINA U EKSPANZIJI


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 22.03.2019.
Beograd najupečatljiviji sa cenama

Foto:Thinkstock
Tržište nekretnina u Srbiji u prethodne tri godine je u ekspanziji, a cene kvadrata skočile su za oko 35 odsto.

To kažu u Grupaciji posrednika u prometu nepokretnosti Privredne komore Srbije, te poručuju da kupce i prodavce treba edukovati da rade preko registrovanih agencija, kako bi se zaštitili u kupoprodajnom procesu.

U Beogradu su cene najveće, pa je tako prosečna cena kvadrata 1.600 evra, a u Novom Beogradu, koji je trenutno najinteresantnija lokacija, cena po kvadratu se kreće od 1.100 do 3.200 evra.

Predsednik Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Damir Borić rekao je novinarima da ovog trenutka nekretnine "miruju", da se ne zna pouzdano šta će se dešavati, ali da Grupacija ne predviđa pad cena.

"Sama potražnja i ponuda će definisati cene nepokretnosti i ubuduće", kaže Borić.

Prema njegovim rečima, Grupacija je nekim efektima Zakona o prometu nepokretnosti, koji je donešen 2013. godine, a u potpunosti se primenjuje od 2015. godine zadovoljna, dok drugim nije, zbog čega će podneti inicijativu za izmene i dopune tog zakona.

"Imali smo totalno haotično tržište do 2013., pa čak i kada je donet zakon do njegove implementacije imali smo određene tenzije - neprimenu, nepoštovanje, ali daleko je povoljnija situacija sada", kaže Borić i ističe da su se prvenstveno u red su dovedeni sami posrednici, odnosno agencije za nekretnine, kao i drugi učesnici na tržištu, kupci i prodavci.

Borić kaže da se uvek zalagao za to da se kupuje nešto što je legalno i što može da se dokaže i dodaje da ljudi zaboravljaju da je dokaz vlasništva vlasnički list, odnosno izvod iz liste nepokretnosti, ono što je uknjiženo.

"Moramo da edukujemo kupce i prodavce da rade preko registrovanih posrednika, jer na taj način povećavaju svoju zaštitu. Koliko god donosili zakone uvek će postojati mogućnost da dođe do određenih prevara. Ako sam kupac ili prodavac ne želi da se zaštiti, ne može ga zaštiti ni zakon, niti neki podzakonski propis ili samoregulativa", navodi predsednik Grupacije.

Član Odbora Grupacije Vladimir Obradović naveo je da je tržište nekretnina u Srbiji u zadnje tri godine u ekspanziji, te da je oko 35 odsto skočila cena na tržištu nepokretnosti, u čemu prednjači Beograd, a osnovni razlog za povećanje cene nepokretnosti je porast kreditnih kupaca i niske kamatne stope koje banke nude na deviznu štednju.

"Ljudima se ne isplati da štede i svoj novčani kapital ulažu u nepokretnosti, to im je dosta sigurnije i imaju povratnu investiciju", kaže Obradović.

Navodi da je Beograd najupečatljivi sa cenama i da je ispred dugih gradova u Srbiji, a da je prema podacima koje su dobili iz Republičkog geodetskog zavoda prosečna cena kvadrata u Beogradu 1.600 evra.

Obradović dodaje da cena varira od lokacije do lokacije, kao i da je trenutno najinteresantnija lokacija Novi Beograd, jer ima veliki broj novoizgrađenih stanova.

Kaže da se cene na Novom Beogradu kreću od 1.100 evra u staroj gradnji do 3.200 evra u novogradnji, odnosno u novim kompleksima koji se grade.

Od samog prometa svih nepokretnosti oko 21 odsto zauzimaju kreditni kupci u celoj zemlji, kaže Obradović i dodaje da je i tržište poslovnog prostora takođe u ekspanziji, da u Beogradu nema dovoljno slobodnog poslovnog prostora, posebno u centru i na Novom Beogradu, kolika je potražna, te da cene zakupnine u centru idu i do 10.000 evra za mesec dana.

Kako je naveo, kupovina ili prodaja nepokretnosti je kompleksan proces i uvek može doći do nekih zloupotreba ili skrivenih troškova.

"Postoji veliki broj informacija na tržištu i prosečnom kupcu je teško da uoči šta je to što je kvalitetno ili šta je to na šta treba da obrati pažnju", rekao je Obradović i pozvao sve zainteresovane da kupe ili prodaju nepokretnost, da se obrate agencijama - članicama Grupacije, kako bi bez problema ostvarili oono što žele.

Kako kaže, prvo i osnovno što treba da urade jeste da dođu u agenciju kako bi se upoznali sa stanjem i cenama na tržištu, zatim da lakše nabave svu potrebnu dokumentaciju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE