Obrenovac, 11.08.2020

FINANSIRANJE ČETVRTOG POKUŠAJA VANTELESNE OPLODNJE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 22.07.2019.
Inicijativa pred beogradskim odbornicima

Foto:Depositphotos
Predlog odluke o tome da Grad Beograd ubuduće finansira 4. pokušaj vantelesne oplodnje, biće na dnevnom reda Skupštine grada koja je zakazana za 25. jul.

Pred odbornicima beogradskog parlamenta na sednici u četvrtak, 25. jula, biće i odluka prema kojoj će Grad ubuduće finasirati četvrti pokušaj vantelesne oplodnje, a gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ističe da je to važno i za parove i državu.

Radojičić je istakao da bi realizacija tog projekta mogla da počne već na jesen, a za postupak vantelesne oplodnje biće opredeljeno 30 miliona dinara.

"Finansiranjem četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje parovima koji iza sebe imaju tri neuspešna pokušaja pružamo još jednu šansu da se ostvare kao roditelji, a podsticanjem rađanja i borbom protiv neplodnosti doprinosimo i populacionoj politici Vlade Srbije", rekao je Radojičić za "Politiku".

Za projekat, koji je pokrenut na inicijativu gradonačelnika, moći će da konkurišu žene koje na dan prijavljivanja nisu navršile 45 godina, koje nisu rađale i iza sebe imaju tri pokušaja vantelesne oplodnje

Moći će da konkurišu parovi koji su državljani Srbije sa prebivalištem u Beogradu najmanje godinu dana.

Grad ovom inicijativom pokazuje da vodi odgovornu demografsku politiku, a prioriteti u segmentu javne zdravstvene politike su upravo zdravlje dece, trudnica i porodilja i povećanje broja dece, istakao je Radojičić.

On je dodao da, prema zvaničnim podacima, u Srbiji svaki šesti par ima problem sa plodnošću.

Pravni osnov za ovaj potez je novi Zakon o glavnom gradu, kojim je propisano da Beograd ima nadležnost da sprovodi mere i finansira projekte s ciljem podsticanja nataliteta na teritoriji grada, kao i Strategija podsticaja rađanja, koja predviđa aktiviranje lokalne samouprave u cilju povećanja nataliteta.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE