Obrenovac, 14.07.2020

USVOJEN ZAKON O MEMORIJALNOM CENTRU 'STARO SAJMIŠTE'


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 25.02.2020.
Osniva se ustanova posvećena sećanju na žrtve nacističkog logora

Foto:Vladimir Milovanović
Skupština Srbije usvojila je juče Zakon o Memorijalnom centru "Staro sajmište", kojim se osniva ustanova koja će biti posvećena kulturi sećanja na žrtve i istorijske događaje koji su se desili na prostoru današnjeg Starog sajmišta.

Memorijalni centar "Staro sajmište" će obavljati poslove prikupljanja, sređivanja, čuvanja, izlaganja, održavanja i korišćenja, istraživanja i prezentovanja muzejskih, arhivskih i filmskih dokumenata i predmeta.

Memorijalni centar biće mesto i za obrazovno-vaspitne, naučno-istraživačke i izdavačke poslove kao i organizovanje manifestacija i akcija negovanja sećanja na žrtve i logora Zemun, ali i prolaznog logora "Topovske šupe" na beogradskom trgu Autokomanda.

Zakonom je predviđena eksproprijaicija nepokretnosti na prostoru Starog sajmišta za potrebe memorijalnog centra.

Zakonom se predviđa se osnivanje istoimenog centra s ciljem negovanja sećanja na žrtve nacističkog koncentracionog logora na nekadašnjem Beogradskom sajmištu, Jevrejskog logora Zemun i Prihvatnog logora Zemun.

Memorijalni centar obuhvataće odgovarajući prostor na levoj obali Save, odnosno područje nekadašnje Bežanijske bare, uključujući kulturno dobro "Staro sajmište" i njegove zaštićene okoline, kao i odgovarajući prostor Jevrejskog prolaznog logora "Topovske šupe".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE