Obrenovac, 06.07.2020

TRGOVCI DUŽNI DA ODGOVORE


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 25.09.2019.
Svi potrošači će moći besplatno da se žale

Foto:Profimedia
Izmene u Zakonu o zaštiti potrošača, koje treba da budu usvojene do kraja godine, donose besplatno vansudsko rešavanje potrošačkih sporova, i za potrošače i za trgovce, navela je Višnja Rakić gostujući u Jutarnjem programu.

Sudstvo je zatrpano predmetima i zato se uvodi vansudsko rešavanje, koje postoji svuda u svetu, ukazuje Rakićeva.

Postupak podrazumeva da se potrošač prvo obraća trgovcu i pokreće postupak za reklamaciju.

Ukoliko nije zadovoljan odgovorom, koji trgovac mora dati u roku od osam dana, potrošač ima mogućnost da se obrati telu za vansudsko rešavanje spora, preko Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

"Kad stigne potrošački prigovor, prosleđujemo ga telu za vansudsko rešavanje. Telo razmatra taj prigovor, vidi da li je taj prigovor potpun. Ukoliko nije potpun, u roku od pet dana ga dostavlja potrošaču da ga upotopuni. Ukoliko je potpuno ispravan, dostavlja ga trgovcu, koji je u obavezi da u roku od 15 dana dostavi odgovor koji ili ide na ruku potrošača ili opravdava svoj postupak", navodi Rakićeva.

Napominje da se telo za zaštitu potrošača sastoji od diplomiranih pravnika, što je takođe novina, koji imaju dve godine iskustva u građanskom pravu.

Odgovor trgovca potrošaču, kako je naglasila, mora da stigne jer su trgovci obavezni da se odazovu i učestvuju u vansudskom sporu, što ranije nije bio slučaj.

Takođe, trgovci su dužni da istaknu na svom prodajnom mestu da su oni ti koji imaju obavezu učešća, a za slučaj da se ne odazove, uveden je prekršajni nalog.

Rakićeva kaže da je do sada postojala granica vrednosti spora, ali sada "nema cenzusa".

"Potrošač je i onaj koji koristi 2.000 dinara i onaj koji da 200.000 dinara", zaključila je pomoćnica ministra trgovine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE