Obrenovac, 31.03.2020

KRITIČNE TAČKE SRPSKE PRESTONICE


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 26.11.2019.
Na njima su gužve tokom celog dana, a razlozi su često neobjašnjivi

Foto:Tanjug
Bilo da je jutro, podne ili veče, postoje delovi prestonice i saobraćajnice na kojima su uvek manje ili veće gužve, na kojima će vam trebati mnogo strpljenja, ali i dodatno vreme da biste njima bezbedno prošli.

Bez obzira da li su u toku neki radovi, ili je jednostavno počela kiša, popodnevni ili jutarnji špic, ili je bio neki sudar, određene prestoničke saobraćajnice po pravilu su uvek prebukirane. Pa čak i onda kada na prvi pogled nema razloga za to.

U svojevrsne crne saobraćajne tačke, ne zbog udesa, već zbog konstantnih gužvi, spadaju skoro svi mostovi u prestonici i njihovi prilazi, Autokomanda, Bulevar despota Stefana, Kneza Miloša i u nastavku Takovska, auto-put od Novog Beograda ka Dušanovcu...

Zašto je to tako i da li postoji način da se rasterete ove saobraćajnice, ali i da se smanji broj vozila, samo su neka od pitanja na koja su novinari "Blica" pokušali da dobiju odgovor od saobraćajnih stručnjaka.

- Mali kapacitet mostova, odnosno prilaznih puteva, glavni su razlozi čestih zastoja na pojedinim saobraćajnicama - kaže za "Blic" profesor Milan Vujanić, saobraćajni stručnjak, uz napomenu da je to ipak, samo jedan od razloga.

Gazela

Kao po pravilu, svakog jutra i tokom popodnevnih sati, veliki broj vozila prelazi preko Gazele, gde se često stvaraju gužve. Ujutro je teško proći ka Novom Beogradu, dok se u popodnevnim satima, kolone vozila stvaraju ka starom delu grada.

- Gazela je projektovana za 10.000 automobila, i planirali su da će za deset godina biti 20.000 vozila, ali je za to vreme broj vozila porastao na 50.000, a sada ima i preko 100.000. Zbog toga je normalno da Gazela ne može da pruži odgovarajući nivo usluge, jer su planeri pogrešili - kaže profesor Vujanić i dodaje da je zbog velikog broja vozila, zabranjen protok teških kamiona, koji moraju ići preko obilaznice. Kada bi i oni bili ovde, prema njegovim rečima, prosto bi bilo nemoguće voziti.

Gazela je samo delimično rasterećena izgradnjom Mosta na Adi.

Autokomanda

Svakog jutra, kao po pravilu, veliki broj vozila iz opština Rakovica, Voždovac, ali delom i Zvezdare, sliva se ka Autokomandi, koja je tačka odakle se ide ka užem centru grada i Novom Beogradu.

Zbog velikog broja automobila, koji prolaze ovom saobraćajnicom, velike kolone su uvek na ulazu i izlazu sa ove saobraćajnice, a sve zbog kritične protočnosti.

- Postoje saobraćajne tehnike koje nemaju veze sa građenjem određene saobraćajnice, a koje se koriste da bi se iskoristili postojeći resursi na pravi način - kaže Vujanić i dodaje da bi se ujutru mogle koristiti tri trake ka gradu, a dve ka izlazu iz centra, dok bi suprotno moglo važiti popodne, na taj način prilagođavajući saobraćajnicu, potrebama građana.

Brankov most

Ugao dva bulevara, Nikole Tesle i Mihajla Pupina, po pravilu je zagušen, čak i kada je reč o vikendima, a razloga je nekoliko.

- Na Brankovom mostu postoje semafori i sa jedne i sa druge strane, koji smanjuju protočnost vozila i samim tim stvaraju se gužve - kaže profesor Vujanić.

Pored toga, blizina tržnog centra, ali i manji sudari na samom mostu, mogu stvoriti velike kolone.

- Veliki napredak urađen je na ovom mostu postavljanjem kamera, koje su omogućile da samo gradski prevoz koristi žute trake. Međutim, u Brankovoj ulici i jedna žuta traka je malo jer od prošle godine ovom trasom prolazi rekordan broj autobusa, a gužve se redovno stvaraju na stanicama, kao i u Terazijskom tunelu - dodaje Vujanić.

Cvijićeva

Poslednjih godina sve veći čepovi su počeli da se stvaraju i u Cvijićevoj ulici, u koju se slivaju vozila sa svih strana. Ona je posebno na udaru otkako su počeli radovi na rekonstrukciji "četiri bulevara" (Kraljice Marije, 27. marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana), a po svemu sudeći tako će i ostati sve dok u avgustu 2020. godine ne bude kompletno završena deonica od Vukovog spomenika do Kalemegdana.

Kneza Miloša i Takovska

Najznačajnija saobraćajnica za ulazak automobila u uži centar grada svakako je Ulica kneza Miloša iz pravca Mostara i Dedinja, odnosno Takovska ulica, za sve koji dolaze sa leve obale Dunava i opštine Palilule, ali i nekih drugih. Zbog toga su ovde kolone stalne, a u određenim delovima dana se menja i broj traka u smerovima. Iako uvek prepune automobila, ove saobraćajnice su dosta protočne. Međutim, radovi, špicevi, ali veoma često i kiša, usporovaju njihovo funkcionisanje.

- U užem centru grada, svuda po Evropi se sprečava ulazak vozila u centralnu gradsku zonu - kaže kratko profesor o ovoj saobraćajnici, verovatno vodeći se idejom da bi broj vozila u užem centru grada trebalo biti smanjen i ograničen.

Ulica Teodora Drajzera

Izgradnjom Mosta na Adi otvorena je mogućnost da se preko nekada ne toliko prometne Ulice Teodora Drajzera, direktno dođe do Novog Beograda, odnosno Dedinja. Sada je ova ulica jedna od najvećih uskih grla u prestonici.

Problema, međutim, ima i u drugim delovima grada, Bulevaru despota Stefana, Karađorđevoj, na prilazu Pančevačkom mostu, u Bulevaru kralja Aleksandra, Smederevskom i Batajničkom putu, Slaviji...

Zakon minimuma

Kako za "Blic" objašnjava profesor Vujanić, protok saobraćaja na određenoj saobraćajnici zavisi i od broja uključenja, odnosno njihove najkritičnije deonice.

- Kapacitet određene saobraćajnice je onoliki koliko je najkritičnija deonica ima, odnosno zakon minimuma - kaže profesor.

To u praksi znači da je protočnost na primer Gazele, onoliko koliko i najkritičnija deonica, odnosno neko od uključenja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE