Obrenovac, 05.04.2020

TAKSISTIMA PO 8.000 EVRA ZA NOVA VOZILA


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 26.12.2019.
Stižu subvencije iz Vlade

Foto:Thinkstock
Taksisti će u naredne tri godine moći da računaju na 8.000 evra bespovratne pomoći za kupovinu novih automobila. Kako "Novosti" nezvanično saznaju, Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane nabavke tehničkih vozila za potrebe obnove voznog parka taksi prevoza kao javnog prevoza danas bi na sednici trebalo da usvoji Vlada Srbije.

Ove beneficije su rezultat dogovora koji su sa nadležnima u oktobru postigli beogradski taksisti posle protesta koji su duže od deset dana blokirali prestonicu. Posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem počele su pripreme uredbe o subvencijama.

Taksisti će subvenciju moći da iskoriste na tri načina. Novac od države može biti učešće za namenski kredit za kupovinu novog automobila, kao učešće za lizing ili se može koristiti za plaćanje dela kupoprodajne cene novog vozila. Pravo na nabavku imaju preduzetnici i privredna društva.

Ranije je najavljeno da će svi automobili koje taksisti budu kupovali, koristeći novčanu pomoć države, morati da budu bele boje, dok će o modelu i ceni automobila taksi prevoznici širom Srbije imati pravo da sami odluče. U strukovnim udruženjima pretpostavljaju da će njihove kolege uglavnom birati vozila srednje klase, čija je cena do 17.000 evra, što znači da će mnogima država kupiti više od polovine automobila.

Taksisti na ovaj ustupak gledaju kao na način da im se država oduži za to što im godinama nije omogućila fer uslove poslovanja i nije uredila to tržište.

- Prvi put, za sve ove godine, kupiću novi automobil ukoliko subvencije budu 8.000 evra - kaže Vlado Bulatović, predsednik Strukovnog udruženja taksi preduzetnika. - Uzeću vozilo od 18.000 evra, država će mi dati 8.000, a za tri godine kada mu vrednost opadne za polovinu, i stvore se uslovi za njegovo otuđenje, moći ću da ga prodam. Računica je jasna, uvek sam na dobitku. Ovako nikada ne bih mogao da zaradim novac da kupim novo vozilo i putnicima obezbedim udobnu i bezbednu vožnju. Ukoliko subvencije budu manje, kupovina novih automobila se ne isplati i uvek smo na gubitku. Amortizaciona stopa je najveća u prvih pet godina, što znači da se vrednost vozila smanji upola.

U Srbiji posluje oko 17.400 taksita, a automobili kojima prevoze mušterije, gotovo su punoletni, jer su u proseku stari oko 15 godina.

GUŽVE KRIVE ZA NESTAŠICU

Beograđani se mesecima žale da na ulicama nema dovoljno taksista, da su dispečarski centri nedostupni i da se na vozilo čeka duže od pola sata.

- Taksista u gradu ima sasvim dovoljno, 6.300. Velike saobraćajne gužve u prestonici koje traju mesecima stvorile su utisak da nam nedostaju - tvrdi Vlado Bulatović. - Od sedam do devet ujutru i od 17 do 20 časova uveče, gotovo je nemoguće naći slobodno vozilo. Tada se krećemo od sedam do deset kilometara na sat i zato ne stižemo do klijenata. U ostalim terminima, taksi stanice su pune.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE