Obrenovac, 07.08.2020

'UZIMAM ŽENINO PREZIME!'


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 29.07.2019.
Da, ovo se dešava i u Srbiji i to sve češće, a evo iz kojih razloga

Foto:Pixabay
Muškarci koji na venčanju izgovore "Uzimam njeno prezime" prava su atrakcija. Ipak, poslednjih godina broj muškaraca koji svoje prezime menjaju ženinim raste i u našoj zemlji, a razlozi zbog kojih se odlučuju za takav korak su različiti.

Na venčanju i nevesta i mladoženja imaju ista prava: mogu da zadrže svoje prezime, da uzmu prezime partnera, da ne menaju svoje, a da preuzmu prezime supružnika, i to u više varijanti- da u potpisu prvo piše njihovo pa novo prezime (sa crticom i bez) i obrnuta verzija.

Dobro je poznato da veliki broj žena na venčanju, vođen tradicijom, uzima prezime supruga, a koliki broj muškaraca je spreman na to? Statistički podaci pokazuju da je sve više muškaraca koji svoje prezime menjaju ženinim - u poslednjih 18 godina u našoj zemlji na taj korak se odlučilo se više od 2.350 muškaraca, piše RTS.

Matičar Nemanja Đurović u svom šesnaestogodišnjem radu susreo s tim svega nekoliko puta. Jedan događaj posebno pamti i ispričao je on za ovu televiziju.

- Jedan par koji je dugo bio u ljubavi. Međutim, njihovi putevi su se u međuvremenu razišli pa su ponovo stupili u bračnu zajednicu i taj gospodin je, verovatno iz znaka ljubavi prema toj ženi, uzeo njeno prezime - kaže matičar Đurović.

Broj onih koji uzimaju ženino prezime raste – 2004. godine bilo ih je 76, deset godina kasnije 114, a u 2018. 136. Razlozi su za to su, tvrde stručnjaci, raznoliki – muškarac će posegnuti za ženinim prezimenom ukoliko je na primer njena familija imućnija, ili ukoliko želi da promenom prezimena izbegne neku zakonsku obavezu.

- Neki menjaju prezime da bi prikrili svoj identitet i da bi sebi na taj način pribavili neke privilegije i da bi sebe u tom smislu zaštitili. S druge strane, koncept partnerstva, koncept braka, koncept odnosa se dosta promenio u odnosu na neke tradicionalne patrijarhalne modele. Nekada je bilo uobičajeno da isključivo žena menja svoje prezime ulaskom u porodicu muža. Danas to je bitno drugačije - istakla je za RTS Magazin psihoterapeut Radmila Vulić Bojović.

Takvu odluku supruge rado prihvate, ali okolina često osuđuje.

- S obzirom na to da živimo na takvom podneblju, na Balkanu, gde se u većini krajeva to smatra i sramotom, mi možemo da kažemo da tu postoje raznorazne reakcije - naglasio je Đurović.

- Ja mislim da oni koji se odluče za tako nešto ne mare baš mnogo šta će okolina da kaže. Mislim da je jako važno slediti svoju potrebu, svoj instikt i graditi svoj identitet i identitet para - objašava Vulić Bojović.

U susednoj Crnoj Gori samo od početka godine njih 124 se odlučilo na taj korak.

Da svoje prezime zamene ženinim odlučile su i neke poznate ličnosti – golfer Ben Martin, suprug glumice Zoi Saldane, rok zvezda Džek Vajt, koji je prezime svoje bivše žene Meg zadržao čak i posle razvoda.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE