Obrenovac, 07.07.2020

PROSVETARI VEĆ NAJAVILI ŠTRAJK


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 30.08.2019.
Zaposleni u prosveti traže nastavak pregovora o platnim razredima

Foto:Thinkstock
Prvi radni dan nakon letnjeg raspusta u nekim školama počeće štrajkom. U obrazovnim ustanovama koje se odluče na obustavu rada, časovi će biti skraćeni na 30 minuta. Ovo je saopštila Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Prosvetari zahtevaju hitan nastavak pregovora i stupanje na snagu pravednih platnih razreda, koji će popraviti položaj zaposlenih u obrazovanju.

- Štrajk je jedini način da dopremo do onih koji u državi odlučuju - kaže za "Novosti" Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika. U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja imamo zakazan sastanak. Zahtevaćemo da se razgovori o platnim razredima nastave, jer je ostalo mnogo nerešenih pitanja.

Jasna Janković navodi da je prošle jeseni bio postignut dogovor o platnim razredima i da su prosvtari misli da potrebe za štrajkom viš eneće biti, ali da je primena zakona o platnim razredima stalno odgađana, a poslednji put je odgođena za 1. jul 2020. godine.

- Nećemo odustati, jer je to najpravednija raspodela državnog novca. Dok se plan ne ostvari, to će biti naš prioritetan zahtev - kaže Jasna Janković.

Ona navodi da će časovi biti skraćeni na pola sata u ponedeljak prvog radnog dana, a da će odluka o daljem nastavku štrajka zavisti od dogovora u Ministarstvu.

- Ako se proces preogovora nastavi i počnu da se rešavaju brojne neosmice, razmislićemo šta ćemo dalje. Štrajk je jedini način da se nadležni privole na razgovor - smatra Janković.

PROTESTI PRED ŠKOLSKIM UPRAVAMA

U saopštenju Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije navedeno je da će opštinske, gradske i regionalne organizacije organizovati proteste ili protestne šetnje ispred školskih uprava ili na trgovima svojih gradova i tako širu javnost obavestiti o lokalnim problemima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE