Obrenovac, 28.02.2020

SUSPENZIJA ĐAKA KAO ODGOVOR NA NASILJE


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 30.10.2019.
Forum beogradskih gimnazija predložio mere u borbi protiv nasilnih učenika

Foto:Profimedia
Suspendovanje učenika jedna je od predloženih mera za rešavanje vršnjačkog nasilja, koju je predložio Forum beogradskih gimnazija (FBG) na jučerašnjem sastanku sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem.

Zbog velikog broja incidenata u prethodnom periodu Forum beogradskih gimnazija (FBG) se obratio nadležnom ministarstvu sa molbom za prijem u cilju razmene mišljenja i iznošenja predloga kako poboljšati položaj nastavnika i učenika u školama i povećati njihovu bezbednost.

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov predložio je na jučerašnjem sastanku sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem konkretne mere u cilju povećanja bezbednosti učenika i nastavnika u školama, saopšteno je iz Foruma beogradskih gimnazija.

Neke od predloženih mera podrazumevaju izmenu zakonske regulative u cilju smanjenja nasilja.

Zabrana prelaska u drugu školu

Među konkretnim izmenama koje predlaže FBG nalaze se i one koje predviđaju suspendovanje učenika sa nastave do okončanja disciplinskog postupka u slučajevima teže povrede zabrane obaveza učenika, kao i zabranu prelaska iz jedne u drugu školu tokom trajanja vaspitno-disciplinskog postupka.

Takođe, jedna od predloženih mera predviđa i uvođenje tzv. study room-a za učenike koji svojim ponašanjem ometaju druge učenike u ostvarivanju zakonom zagarantovanog prava na obrazovanje.

Poručuju i da je Forum beogradskih gimnazija svestan da problem rešavanja nasilja u društvu ne može biti rešen samo represevnim merama već je neophodna izmena celokupne društvene svesti.

Peticija protiv rijalitija

Predloženo je i pokretanje kampanje kroz medije i društvene mreže u cilju promene svesti kod mladih. Jedna od akcija koju Forum namerava u narednom periodu da pokrene odnosi se i na peticiju da se emitovanje rijaliti šou programa premesti u večernje termine uz obavezu svim kablovskim operaterima da u toku emitovanja ovog programa uvedu mogućnost tzv. „roditeljske zaštite“.

 - Sastanak je protekao u konstruktivnoj atmosferi uz obostrano uverenje da će se i u narednom periodu nastaviti saradnja u cilju poboljšanja položaja nastavnika i učenika, kao i svih aktera u obrazovnom procesu - zaključuju iz Foruma beogradskih gimnazija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE