Obrenovac, 07.08.2020

OBRATITE PAŽNJU NA SVAKO SLOVO


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 02.08.2019.
Detaljno čitajte ugovor turističke agencije o putovanju

Foto:Pixabay
Građani treba pažljivo da pročitaju sve detalje ugovora o aranžmanu sa turističkom agencijom, o kojoj mogu da se raspitaju u turističkoj inspekciji, kao i da provere da li je likvidna na sajtu Narodne banke Srbije, kažu u Ministarstvu trgovine i turizma.

Takođe, u Agenciji za privredne registre može se proveriti da li agencija ima potrebnu licencu.

Iako ove letnje sezone nije bilo puno prijava turističkoj inspekciji, građani treba širom da otvore oči kada potpisuju ugovor o putovanju i ne sme da ih mrzi da pročitaju sve, savetuje pomoćnica ministra turizma zadužena za turističku inspekciju Vera Božić Trefalt.

"Građani mogu da okrenu turističku inspekciju telefonom ili da se raspitaju putem mejla", rekla je Trefalt i dodala da i na sajtu Ministarstva trgovine mogu da se nađu obaveštenje da li je nekoj turističkoj agenciji oduzeta licenca. 

Kako je navela, novim Zakonom o turizmu koji je stupio na snagu 22. marta predviđeno je da cena aranžmana mora da bude jedinstveno iskazana: "To znači da sve u vezi sa aranžmanom mora da bude iskazano u jedinstvenoj ceni. Dakle, sve što je neophodno za realizaciju putovanja, na primer, koliko košta trajekt, da li je došlo do promene cene goriva ili avionske karte i slično. Ako je došlo do promene cene aviokarte, agencija mora da obrazloži pošto se tako povećava cena aranžmana".

Upozorava da usmene informacije nemaju pravnu snagu i da nisu obavezujuće za agenciju, pa putnici treba da insistiraju da njihovi posebni zahtevi, kao što je spratnost, karakteristike smeštaja i slično, budu uneti u ugovor o putovanju. Na primer, kakva je terasa, da li apartman ima pogled na more, da li ima internet, kakvi su ležajevi i slično.

"Sve to mora biti uneto u ugovor o putovanju, odnosno program putovanja. Ta slova su nekad bila manja, a sada su malo veća. Program putovanja je na više strana i često putnici nemaju strpljenja da pročitaju pre nego što potpišu ugovor", kaže Trefalt.

Informacije o smeštajnom objektu građani mogu da nađu na sajtu objekta, kao i na sajtu drugih agencije koje ga nude, a takođe mogu da vide i forume sa komentarima putnika, savetuju u turističkoj inspekciji.

Kada je reč o postupku reklamacije, prvi korak je da se podnese prigovor predstavniku agencije na licu mesta, a po povratku i pisana reklamacija agenciji. U slučaju opravdane reklamacije putnika agencija je dužna da u dogovoru sa putnikom vrati razliku između ugovorene cene i pružene usluge, u roku ne dužem od 15 dana od dana podnošenja reklamacije.

Ukoliko putnik ne dobije odgovor u zakonskom roku ili nije zadovoljan odgovorom agencije, može podneti predstavku Sektoru turističke inspekcije. One se šalju u pisanom obliku poštom na adresu Sektor turističke inspekcije, Omladinskih brigada 1 ili elektronskim putem na mejl turisticka.inspekcija@mtt.gov.rs.

Na osnovu predstavke sprovodi se postupak vanrednog inspekcijskog nadzora u kome se utvrđuju činjenice da li je prigovor putnika osnovan. Turistički inspektor, iako utvrdi da je prigovor putnika opravdan, nema ovlašćenje da naloži agenciji da oštećenom putniku vrati razliku u ceni, tako da nadalje putnik može da ostvari svoja prava pokretanjem potrošačkog spora pred sudom.

Za tužbu se ne plaća sudska taksa ako vrednost predmeta spora ne prelazi 500.000 dinara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE