Obrenovac, 12.08.2020

PRAVO IMAJU ŽENE DO 45 GODINA


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 30.07.2019.
Posle tri pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države, jedan će plaćati grad

Foto:Profimedia
U nedelji za nama Skupština Grada Beograda usvojila je odluku o finansiranju četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje. Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kaže za RTS da država već finansira tri pokušaja, a da finansiranjem četvrtog pokušaja Beograd daje svoj doprinos rešavanju tog problema. Pravo da se prijave, sada imaju i žene do 45 godina.

Zoran Radojičić je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da država već finansira tri pokušaja vantelesne oplodnje, a da Beograd, kao najveća lokalna samouprava daje i svoj doprinos rešavanju tog problema.

Prema njegovim rečima svaki šesti par ima problem sa plodnošću.

- U skladu sa populacionom politikom dajemo svoj doprinos da nas u budućnosti ima više. Bez obzira na sve investicije, na sve što radimo za Srbiju, ako nas ne bude bilo, ako ne budemo imali potomstvo, nećemo imati budućnost - naveo je Radojičić.

Granica je, kaže Radojičić, pomerena. Sada pravo da se prijave imaju žene do 45 godine.

- Uslov je da su imale 3 neuspešna pokušaja i da nemaju dece. Procena je da oko 500 žena zadovoljava ove kriterijume - naveo je Radojičić.

Reč je, navodi o dugogročnoj strategiji koja je u skladu sa politikom predsednika Aleksandra Vučića i države - da se vodi računa o populacionoj politici.

- Ove godine budžet za to je 30 miliona. Procena je da oko 100 parova može da učestvuje ovaj put i da vantelesnom oplodnjom dobije svoje potomstvo - istakao je Radojičić.

Grad Beograd će, kaže Radojičić, od septembra ili oktobra omogućiti i četvrti pokušaj vantelesne oplodnje.

Prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS-a, kaže za RTS da je u toj klinici bilo blizu 400 postupaka vantelesne oplodnje i da je rođeno 137 beba.

- Tokom prethodne 2-3 godine dobili smo dosta najsavremenije opreme. Naše odeljenje na klinici može da se svrsta rame uz rame sa svetskim centrima. Zbog toga i postupci koje sprovodimo imaju visok procenat uspeha. Rezultat je 35-40 posto - naveo je Stefanović.

Stefanović ističe da parovi ne bi trebalo da gube vreme.

- Svedoci smo da sve više parova ima ovaj problem. Ukoliko posle godinu dana pokušaja ne dođe do trudnoće, savetujemo da se obrate našem timu - rekao je Stefanović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE